Thursday, 18 November 2010

selamat hari raya haji...

salam....

selamat hari raya haji... meriah sikit raya haji tahun ni,... macam tahun lepas... since kami dah nak balik terus (omputeh sebut, back for good), maka kami pun buat jamuan untuk rakan2 yang ada kat uxbridge ni... pasni, taktau lagi nak buat bila... bila berkumpul, rasa macam sonok pulak...

layan jelah gambar2 ni ek...

antara menu yang ada: nasi impit, moi sup tak sengaja, meehun sup, ayam masak merah, serunding, rendang daging, kuah kacang, lodeh, sambal kicap pedas, sambal ikan bilis air sirap, pinggan dan cawan kertas serat tak lupa jugak tisu... ada satu lagi tak masuk dalam gambar.. ciken kotej (lauk wajib kami bila buat open house... mudah dan sedap)...

sesi potograpi semasa abg husni n kak sha datang... sorilah kak sha, tak banyak lauk yang tinggal... huhuhu... ilham ni kalau suh posing, laju ajek....

bakal bibik kami...


sian... kelas abis lewat sgt... sib baik aku tak hidangkan beskut mayat (macam aku ada beskut)...


antara tetamu yang hadir lewat sebab ada kelas... sib baik aku buat stok ciken kotej tuk dorg...


dok dapur depa ni... senang nak capai apa yang nak dimakan...

si Ilham jadi lauk pulak, dok baring kat depan tu... mintak maaplah ye kak ct, munzir, ibai, farah n shikeen... dia mmg camtu...

'anak2' balik kampung... teringat kat dorg sebab dorglah jadi penyeri raya puasa tahun lepas...

dok dapur jugak.... senang nak capai apa yang nak dimakan...


kawan lama abang ilham... cecarah... bila tah lagi nak jumpa kan sarah????

antara tetamu2 yang hadir awal...

ajan (adik), mak dan ayah aku... yang banyak bantu sejak kelahiran twins... taktaulah camana nak cope nanti bila depa dah kembali ke KL dan kami di kedah...

leh jadikan potret tak gambar ni????
sekian.. untuk tontonan...
tuanpunyablog: mak aku suh buat lagi jamuan camni sebelum balik sebab seronok berborak ngan kawan2... aiyark... penatlah mak nak buat lagi...

Monday, 8 November 2010

akal panjang Ilham ni...

salam...

amik masa kejap tuk hapdet blog yang dah bersawang... maklumlah, keje2 phd aku pun banyak yang dah siap... tak lama lagi nak viva lah... cumanya, tak lama lagi tu, maksudnya, dalam 7 8 bulan dari sekarang lah... sekarang ni kan waktunya kejap sangat... so, kira tak lama lagilah kan... tul tak????? ni namanya pojitip tingking... ada org cakap ngan aku, jgn perkecilkan kebolehan diri sendiri, walaupun kita memang tak tau langsung nak buat...

nway, nak cerita lain sebenarnya... malam tadi terkejut aku bila tetiba ilham suh aku tdo atas katil, dia tdo kat bawah (sebelum ni, twin tdo atas cot sebelah zah, ilham lak tdo sekatil ngan zah, takmo berenggang langsung... aku pulak, tdo kat bawah... tu pun dah penuh giler bilik tu... )... ingatkan memain, rupanya memang suh bebetul... siap suh turunkan bantal ngan mut (selimut) dia...

pagi ni, bangun jek dari tdo, aku dok pkiaq lah... napalah tetiba dia suh aku tdoq atas... pk punya pk, baru dapat penyebabnya... aku rasalah.... dia ni takut kene tinggal lagi kot kalau umminya berjalan lagi (semalam keluar seharian berjalan berdua ngan zah, beli barang2)... kalau tdo bawah, bukak pintu pun dah kene kaki dia... kompom dia terbangun... sebab tu dia pk, kalau dia tdo atas, kompom dia tak bangun lagi, alih2, kene tinggal ngan ummi ngan walidnya... baik dia tdo bawah... kalau bising sikit, mesti dia terbangun... takdelah dia tdo tak sedar bila ummi nak keluar... kan?????

isk... walid ni, tak baik buruk sangka ngan ilham tau!!!!!

tuanpunyablog: sedap sikit tdo atas tilam, kalau atas duvet nipis tu, sakit pinggang... huhuhu

Thursday, 21 October 2010

rejeki takde... nak wat camana...

salam...

lama aku tak cek slip gaji or kira berapa gaji aku masuk setiap bulan... ingatkan masalah tersalah potong biro angksa tu dah setel... rupanya, still terpotong lagi... 6 bulan berturut2 pulak tu... start dari june, ogos ngan oktober (gaji dibayar dua bulan sekali)... mujurlah aku cek gaji tuk bulan ni, n aku dapat trace... dan alhamdulillah gaji oktober ni aku boleh claim balik, sebab tak dibayar lagi kat angkasa tu... tensen tu, tensen lah gak... tapi aku paham, manusia buat keje ngan sistem buat keje... mana ada sama... so, nak tak nak terpaksalah aku biarkan duit aku tu... anggap ajek takde rejeki...

try kol biro angkasa, tapi dia kata, aku kene kol takaful nasional, tuk matikan arahan bayaran tu... prosedur katanya... malas nak argue lelebih, nak kol takaful, sat lagi, lagilah banyak cekadaknya... so, amik keputusan... berurusan ngan uum jelah... senang... sebab sebelum ni, boleh je buat manual dan gaji aku tak dipotong tuk biro angksa tu... silap aku jugak, aku tak cek gaji2 sebelum ni... lepas ni, nak kene hati2 lah... selalu cek slip gaji tu... mujurlah aku ada contact person yang boleh uruskan gaji aku tu... kalau takde, payah jugak...

halalkan jelah RM500 lebih tu... nak wat camana kan...

tuanpunyablog: duit tak berkat lah tu kot naaaa... sebab tu ilang macam tu jek... huhuhuh

new chapter of life begin...

salam...

yuhuuuuu.... enibedi hom???? nampak cam gembira je kan? bolehlah dikatakan begitu... cuma kengkadang tu rasa tensen sikit sebab aku kengkadang masih tersasar tujuan atau kata saintipiknya, objektip research aku... org kata, kalau ilang panduan, kembali ke pangkal jalan... tapi kes aku, kalau aku kembali ke pangkal jalan, alamat, makin 'lajulah' aku buat keje... maklumlah, aku kan buat research sgt 'laju' sampaikan sv selalu 'puji' aku sebab buat keje sungguh 'laju'... telan jelah kan...

dah sebulan puteri2 kami selamat dilahirkan melalui pembedahan... kronologinya? sila teruskan pembacaan anda (tu pun kalau nak teruskan lah)...

21 september 2010

rekod kesihatan... Hillingdon Hospital

appoinment untuk kesekian kalinya... tak ingat dah berapa kali, sebab sejak minggu ke 16 kami dah kene ke hospital 2 minggu sekali tuk scan... seba suspect identical twins... atau dalam kata melayu, seiras sebab satu uri... lepas jek scan, jumpa ngan OnG, obstrektrik... tah betul tah tak aku eja ni, nak nyebut tak reti, so nak eja pun tak retilah jugak... sebab ejaan melayu kan berdasarkan bunyi (tak pandai eja, salahkan sebutan lak...) senang cerita, pakar sakit puanlah, yang jaga pompuan mengandung... dah jumpa ngan dia, tgk pada report scan, dia suggest suh bersalin secepat mungkin... sebab, twins tu dah tak seimbang besarnya, in fact, macam dah stop... kemudian, uri pun nampak macam dah matang...

camana tau? tah... tanyalah pakar O&G tu... sebelum tu, kami dah gtau ngan dia, kami tukar keputusan, daripada normal delivery, ke c-sect.... setelah melihat kepada keadaan n nak selamat semua.... sian kat zah, terpaksa berkorban tuk anak2... satu lagi, kami dok pk, kalau normal n di induce, kat sini semuanya nak natural.. air ketuban tu takkan dipecahkan melainkan pecah sendiri... si raihan tu, sampai 3 hari dok spital, baru bersalin... pk punya pk, amik jalan mudahlah... lagipun, kalau lama sgt kat spital tu, sapa nak jaga si ilham... org lain banyak jugak keje... nak antar kat member2 yang ada anak, sahih tak larat jaga ilham tu... suka sgt 'berdamai' ngan kwn2 dia... hanya aku ngan zah yang memahami apa yang ilham cakap... sian pulak nanti org yang jaga ilham tu berkerut2 muka nak paham apa ilham cakap...

nway back to our topic... DR yang entertain kami tu, kata, "I totally agree with you when you change your decision"... kemudian, bila dia check buku tu, kalau secepat mungkin, ada hari selasa ngan khamis... so, mak aku sampai khamis depannya, maka aku pilih khamis... lega lah bila dia kata camtu...

tetiba dia punya assistant, cakap, ok, thursday, the next 2 days... tercengang aku... next 2 days??? i thought thursday next week? pastu dia cakap, kalau next week, dia takut lambat sgt... so, kami amik keputusan, khamis pun khamis lah... so, birthday anak2 kami, dah decide jadi 23 september 2010... mula debaran kat dada, mana taknya, kalau dulu taktau bilalahir anak, tapi bila dahtau ni, lain macam lak rasa... apapun, kami tawakkal jelah....

22 september 2010

amik kesempatan tepon mak ayah pemili semua... semua tanya, kenapa tak tunggu sampai mak aku sampai? depa risau btol camana aku nak handle semua, two babies with one hero? dengan zah nak kene bedah... aku cuba tenangkan hati jugaklah, kata, insyaAllah bantuan Allah akan sampai bila tiba masanya... kalut sekejap hari ni, ngan zah yang nak makan memacam... banyak barang2 tak beli lagi... since aku expect baby akan dok dalam incubator (bajet akan kurg berat n dok perlukan bantuan penapasan), maka hati aku senang sikit sebenarnya... sebab, bila balik umah nanti, still kami bertiga... so, bolehlah handle lagi... kalau ditanya perasaan aku, excited ye, takut pun ye... macam2 kat pikiran...

23 september (14 Syawal 1431H)

the day has arrive (btol kan aku tulis ni??????)... malam tadi takleh tdo... taktaulah terlelap kol berapa... subuh pun awal... siap semua, aku amik kak lip tu tolong baby sit ilham.. masa kami sibuk2 nak siap, time tulah si ilham bangun... jenuh nak lepaskan kami p... zah dah meleleh air mata... aku??? i kan macho... takmenlah nangis2 ni (POYO!!!!!!!)... sampai kat spital, kami terus masuk ke labour ward... lapor diri... kemudian midwife suh duduk dulu... pas amik butiran zah, zah yang kedua tuk di bedah...

bila cakap pregnant twins, ramai terkejut, sebab dia kata mana pregnant single. lagi2 jiran kami yang ada anak kembo, dia kata, I was like a giant as the babies was 3kg EACH... tak dapat nak bayangkan, sebab besor sangat... 


doktor celup... 

dalam kol 10 pagi (kene p spital kol 7pg) zah masuk bilik bius... cucuk sana, cucuk sini... dalam kol 1020 zah masuk bilik bedah... berkali2 staff kat situ bagitau ngan aku, kalau aku rasa nak pengsan ke, nak muntah ke, gtau dorg... sebab selalu husband yang jadi pitam bila tgk wife kene bedah... aku senyum jek... hopefully tak jadilah kat aku... masa kene bedah tu, kalaulah aku tau aku boleh tgk dari awal sampai abis, maka aku akan berdiri tgk, instead of kene duduk kat kepala zah... sib baiklah bila aku tanya ngan pakar bius tu, boleh tak aku tgk? tu pun tanya lepas aku dgr bunyi sedutan air... katanya, first baby has arrive, that was fluid...

the arrival of  the first baby...

pengalaman paling indah masa tgk DR keluarkan baby yang kedua, macam keluarkan belon yang berisi air, dan dalam belon tersebut ada baby... silap aku tak amik gambar masa tu. aku pun taktau... ingatkan takleh buat apa2... yang aku perasan, dalam OT tu, tak macam OT alngsung... siap buka radio lagi.. ingatkan senyap jek macam citer2 greys anatomy tu... lepas depa keluarkan karung tu, dipecahkan karung tu n baby pun terus menangis... apa yang aku syukur sangat pada Allah, anak2 kami tak perlu sebarang bantuan pernapasan biarpun kecik... sorg 2150g, sorg lagi 1850g... so, dalam 2 3 minit lepas peads amik, check2 pernapasan, terus dia bagi kat aku... alhamdulillah, bolehlah jugak aku qamatkan dua2... syukur semuanya selamat.... peads kat citu tu kata, dia quite impress sebab kedua2nya tak perlu incubator... leh bernapas sendiri... kalau ikutkan, twins kami ni, pramatang sebab kurang daripada 37 minggu (36 minggu 4 hari twin berada dalam rahim umminya)... tapi alhamdulillah, sgt2, Allah bantu kami tak perlu nak melawat baby selalu, sebab mmg depa dah dok ngan kami....

fresh from oven (katanyaaaaa)


masa kat recovery room, baru kami decide nak bagi nama apa... kali ni bagi kat zah jek sebab ilham dulu aku dah bagi... maka keluarlah nama Iman Nur Izzah (yang first dikeluarkan) ngan Iman Nur Iffah (yang second dikeluarkan)... nak panggil kakak ngan adik pun macam tak kene... beza seminit jek pun... lagipun, bukan sapa DILAHIRKAN dulu, sebaliknya DIKELUARKAN dulu... kan??? so, panggil nama jelah... kalau ikut maksud, iman nur maksudnya cahaya keimanan, izzah pulak maksudnya, kemuliaan atau kekuatan, iffah maksudnya suci terpelihara... tak pandai sgt arab2 ni... tapi kalau gabung sekali, agaknya, jadilah cahaya keimanan yang kuat/mulia (Iman Nur Izzah) dengan cahaya keimanan yang suci atau terpelihara (Iman Nur Iffah). petang tu, aku balik amik ilham ngan kak lip... sian kak lip kene jaga ilham... masa memula ilham nampak umminya, macam pelik, sebab taknak dekat... tak kenallah kot, sebab tetiba tgk ada dua baby kat tangan umminya...

hari2 berikutnya:

aku taktau kenapa ilham buat mata macam tu...


mujurlah hospital bagi zah ensuite ward... bilik sorg2, senang aku nak lawat, or buat apa... lagi2 kalau nak bawak si ilham... dah mujurlah jugak depa bagi kami bawak anak2 start dari kol 8 pagi sampai 9 malam... kalau takj dapat, jenuh jugak... ikutkan, aku boleh tdo kat situ, tapi ilham camana pulak... maka terpaksalah zah berkorban tak cukup tdo jaga dua2... lepas sorg nangis, sorg pulak nangis... baru aku rasa penant ya amat bila jaga anak2 kecik ni tanpa bantuan org lain... dengan ilham meragam lah, taknak baliklah, etc... tapi alhamdulillah, org2 melayu brunel ni, banyak tolong aku sekeluarga sebelum mak ayah ngan adik aku sampai... termasuklah tolong masak masakan org berpantang... harapkan aku, aku mabgi makan ciken kotej jelah... suami mithali kan aku ni???

antara keluarga Brunel yang sangat300x prihatin... terima kasih atas jasa2 kalian


27 september

zah dibenarkan pulang, lewat petang, dah nak masuk isyak baru setel semua dokumentasi... biarpun zah di suspect joundice (pelik kan??? mak budak pulak kene joundice), maka dia kata, datang balik ari selasa depannya tuk check... so, far, ujian darah tu, takdelah membimbangkan sgt (skimanyaaaaaa ayat aku).... budak2 pun nampak cam ok... depa serahkan pada midwife tuk check anak2 kami lak...

28 september

mak ayah ngan adik aku sampai... aku dengan kelam kabutnya nak attend workshop, dengan nak setelkan zah ngan anak2... mujurlah ada org datang tolong... syukur sgt2 dikelilingi 'adik beradik' brunel yang prihatin. alhamdulillah, sampai jek umah, terus mak aku terbaring... sian btol, tak sehat dari KLIA lagi... muntah2... sian aku tgk... pegang sekejap jelah twin... pastu mak aku terus terbaring....

29 september

alhamdulillah... sehat dah semuanya... syukur sesanagt... semalam masa amik depa kat epot, macam2 terbayang bila mak aku tak berdaya... sian sgt... tapi, alhamdulillah, mak aku dah sehat... bermulalah tugas mak aku, tolong masakkan zahn masakkan tuk yang lain...

sebulan berlalu:

alhamdulillah... aku dah boleh kembali ke skul... bolehlah buat keje sikit2... sebab sebelum ni, payah nak buat keje... dok kat umah kan... dengan kehadiran mak ayah n adik aku kat sini, ringan sikit... kalau time mandi (lap aje, sebab sejuk) izzah ngan iffah, aku cuma setelkan sorg jek... sorg lagi mak aku setelkan... bak kata mak aku, buat keje serentak, cepat siap... air lap pun tak sempat sejuk.... zah pun dah makin sehat dan boleh handle banyak keje dah... paling best, bila hehari makan masakan 'air tangan' mak... syok btol... :D

syukur sesangat Allah permudahkan semuanya...

tuanpunyablog: bolehlah bezakan mana satu izzah ngan iffah... tapi kengkadang, still kompius lagi... sebab kejap2 sama, kejap2 lain...

Wednesday, 8 September 2010

keteku kene rasuk

salam...

lama aku tak cerita pasal galaxy aku tu kan??? alhamdulillah... dia sehat sejahtera jek... cuma tingkap belah drebar takleh bukak... kalau aku nak repair, pomen tu habaq dalam seratus lebih, dekat2 nak dua ratus... dia, kata, pakai jelah... bukan penting sgt tingkap ni... bagus pomen ni, suka aku... sebab tak makan duit org dengan sengaja... silap betul aku tak buat MOT ngan pomen ni... tapi takpelah, belajar dari kesilapan...

nway, back to our topic (lately, i dah terer lah speaking... perasan kejap)... semalam masa nak kuar kejap lepas balik dari opis, aku pelik tetiba semua tingkap pintu kete tu terbukak... dok mulalah saspek sapalah yang bawak kete aku ni sebab aku tgk tayar pun macam tak betul parkingnya (macamlah aku parking bagus betol)... sepanjang jalan nak p umah kak lip aku dok pk... camana tingkap ni leh terbuka? kompius... nak kata bebudak anak2 jiran, takkan pulak... anak2 jiran2 kat umah aku semuanya ok2 belaka... sebab dulu penah tertinggal kunci kat pintu, depa ketuk pintu,gtau kunci kat pintu... pelik...

kemudia bila dah sampai umah kak lip, elok jek aku matikan enjin... streettttttttttt!!!! semua tingkap terbuka dengan sendirinya... apa hal pulak kete aku ni... kene rasuk ke? pelik, tetiba leh terbukak pulak tingkap bila cabut kunci... takleh buat apa, idea kering, tanya ngan saiful masa dorg singgah umah sat... dia kata sebab sensor kat kunci tu... pelik jugak, sebab aku mana penah guna sensor... aku kunci manual jek... malam tu (bukak posa dulu), terpaksalah aku kuar p tutp tingkap tu ngan pestit sampah... sampai terdengar pergaduhan jiran yang ada anak yang kembar tu... paling aku tak suka bila dgr org gaduh... isk,... time2 camnilah korg nak gaduh... mesti dia kata aku saja nak dgr dia gaduh... dahlah parking depan pintu umah dia... huh!!!! takde maknanya aku nak ngendap okeh!!!!

hari ni pulak ada oppomen kat spital... jenuhlah aku membawak kete dengan pestit sampai tergantung kat 3 pintu kete tu... kalau pulis tahan, aku cakap jelah tingkap tu kene rasuk.... tapi, alhamdulillah... tak kene tahan... dalam pada tu, aku dok pk, apa masalah ni ek... elektrik ke, bateri ke, sebab aku ada dua pomen yang aku boleh antar... takut salah antar, jenuh jugak aku nak kene bayar... satu yang specialist letrik, dia yang betulkan kete aku dulu tu... masa enjin takleh start... satu lagi, hat muslim yang baik hati kat atas tu lah...

pk punya pk, last2 antar kat pomen muslim tu... bila aku bagitau masalah aku, dia senyum jek... erm... ni tau betulkan ke idok ni??? (huh!!! teruk sungguh aku ni...) dia cuba start, pastu matikan balik, mula2 tingkap tu tak turun... aku dah berdebar... sib baik turun jugak tingkap tu setelah beberapa second... sib baik (pelik kan??? kete dah ok doakan tak elok pulak, takut malu pulak tetiba jadi ok)...

dia p kat bahagian belakang kete tu, cuba kunci... streettttttt (korg buatlah bunyi camanapun... janji ada bunyi tingkap diturunkan/dinaikkan)... tingkap naik kat atas... wah!!!! ana taa'jub lah... how you do it???? excited aku... dia cuba matikan enjin balik, tingkap turun, pastu, dia pegi belakang, cuba kunci pintu belakang yang gedabak tu... alhamdulillah.... boleh ditutup sperti biasa... dia pun kata sebab sensor... so, bila aku tanya, boleh tak remove terus sensor tu... dia kata boleh, tapi amik masa sehari... dia suh datang minggu depan, sebab aku tau dia nak raya jugak... so, for the time being, dia kata, guna cara yang dia ajar tu... pulas kunci sampailah tingkap terkatup sendiri... huh!!!! lega aku dgr...

kemudian, bila sampai kat skul, macam tak praktikal pulak, sebab aku biasa parking bontot kete dulu, selalu, mmg betul2 rapat ngan dinding... so, nak masuk kat belakang tu, mmg tak muat... abis tu, camana nak tutup tingkap tu? parking depan sikit, jenuh kene sagat nanti... pk punya pk... apa bezanya pulas kunci kat belakang, ngan pintu depan??? sama jugak macam nak kunci kete... sampai jek kat skul, aku try pulas kunci pakai pintu drebar... pusing jek belah kiri, maka tingkap pun naik... YES!!!! alhamdulillah... kene guna cara macam nilah pasni... at least, buat sementara ni, takdelah aku memalam p pasang kemah tuk kete aku tu... syukur alhamdulillah...

bijak jugak aku ni ek (silalah jangan muntah ye, maklumlah, sapa lagi nak puji melainkan diri sendiri... kan???)... tak dapat pintu belakang, pintu depan pun boleh guna...

tuanpunyablog: ngah berdebar tunggu raya bila ni... macam esok (khamis)... erm...

Tuesday, 7 September 2010

rajin sungguh aku

salam...

alhamdulillah... semalam seharian (takdelah seharian pun) dapat menyetelkan projek membuang masa aku... projek menyampaikan ucapan selamat hari raya satu persatu org perseorangan friend list aku... tetiba jek terpk nak buat camtu sejak 2 hari lepas, kunun2nya nak lainlah daripada org lain... yelah, hat lain semua tag gambarlah, bagi ucapan kat wall sendiri lah... aku ni jhek terlebih rajin dok tulis kat wall org ucapan tersebut... mujurlah ada teknologi terkini, leh jugak aku copy n paste... penat jugaklah, mana taknya, dah nak abis tu, FB kata aku post spam kat wall org lain... kemudian, setiap kali aku nak post, aku kene masukkan varification, baru terpampang kat wall org tu... tu pun jenuh aku nak baca dia punya perkataan, tah apa apa tah... gigih jugak aku memasukkan words yang dia nak tu verify. kemudian, sampai satu tahap, agaknya aku degil sgt kot (mmg pun, sebab tak menghiraukan amaran dia), dia terus block aku daripada nak post apa comment or reply kat status sesapa... sib baik inbox ada pilihan... kemudian, terpk jugak, kalau aku antar email satu, tapi cc kat semua... sib baik pk balik, apa bezanya ngan tag org? sama jugak kan... so, gigih aku kembali menyampaikan ucapan kat inbox org pulak... mujur account aku FB tak block (kalau block pun, ada aku KESAH???)... abis jugak akhirnya... alhamdulillah, projek berjalan ngan lancar...

nampak macam aku ni tak reti sgt kan, guna teknologi terkini yang memudahkan hidup??? yelah, org lain semua amik jalan mudah, aku p amik jalan susah... well, lain padang lain belalang kan...

ada beberapa sebab kenapa aku tak buat ucapan kat wall aku sendiri, or tagged org lain;
1. tak semua baca status friend update, so, macam ucapan tak sampai kat diri org tu...
2. kalau sorg komen, kompom bila org lain komen jugak, notification masuk kat email. sian pulak deme nak delete email tu...
3. saja buang masa yang banyak tu... (alhamdulillah sempat jugak nulis sesambil dalam dua tiga penggan, standard setiap hari ni)...

biarpun ucapan aku sama, tapi at least aku menyampaikan sorg demi sorg, bolehlah diibaratkan macam aku cakap depan dia sendiri... mintak maaf... :D

tuanpunyablog: kalaulah aku mempunyai semangat macam tu tuk nulis n buat keje2 aku ni... kan bagus...

Tuesday, 31 August 2010

erm...

salam...



sedar tak sedar (ayat klise, tah betul tah tak penggunaannya ni), dah masuk 21 ramadhan... kejap jek masa berlalu... masa last entri, aku langgar merc (suka ngan penyataan exrumet aku dari sintok ke skudai ke sintok kembali), dia kata, bila lagi nak langgar merc kan... kat uk jek leh langgar, maklumlah, tak kene bayar pepe... sib baik tak makan masa tu, kalau tak, kompom tersembur... sebab tak sangka lak dia leh kuarkan penyataan cam tu... nway, since kampeni insuran tu dah cakap ngan aku, aku tak perlu bayar pepe kat sapa pun, lega sikit dgr... alhamdulillah... kalau kene bayar, jenuh aku... dahlah banyak benda nak kene pk ni.... persiapan tuk menyambut org2 baru pun, rasanya, tak setel lagi... macam banyak lak barang nak kene beli... eksen sungguh aku memula ek... barang2 kabut tak main... kene barang2 baru jugak... last2, tgk semua main rega berpuluh2 pounds, kabut jugak jawabnya... masa puasa ni, baru sekali jek p kabut denham tu... terkena pulak yang besar (40lines, lebih kurang)... jenuh berjalan... sian pulak ngan zah, balik terus macam nak pitam... tapi, nak kene p lagi minggu depan ni... banyak barang leh cari lagi, terutamanya thomas en ilham tu... at least, balik malaysia, takyah sesusah nak belikan dia mainan... kan????



napa tetiba nak tulis blog ni??? erm... tulah masalahnya... aku baru lepas jumpa sv... pastu, mintak dia sign semua record meeting forms... alih2, dia dah sign, nak scan pakai opis punye reta, takleh pulak... dahlah aku janji ngan pn pentadbir student phd kata nak submit sebelum 27 bulan 8... ni dah lebih berapa hari ni... kompom aku kene bambu nanti ngan dia... dahlah jenis angin kus2... selalu aje aku kene marah (ayat dalam email menampakkan dia marah atau geram sambil menyatakan, tak paham bahasa btol budak ni)... takleh kene2 marah ni... sensitip.. mesti mood aku hilang nak buat pepe... huhuhuhu... sian kat aku ni... ni pun tgh pk, nak antar email atau tak kat puan pentadbir student phd ni... kalau tak antar, nanti dia ingat aku nipu pulak... kalau antar, jenuh kene bambu lak... dok pk2, antar jelah...

banyak dah tertangguh keje2 aku... ingatkan nak setelkan chapter 3, tak setel2... malas btol nak mencari reference... nulis mmglah senang, goreng ajek... ayat tunggang langgang takpe, nanti leh betulkan... tapi, nak mula ayat setiap baris tu yang payah... takpelah, semangat kene kuat... lagi2 aku akan bercoti lama pasni... harap2, semuanya akan setel dan akan menggembirakan hati sv aku (nama pun harapan, so, taktaulah leh jadi ke tak)...

apa lagi nak nulis? nak nengok pesbuk, ada masalah lak... tak leh bukak...

oh ya, bulan posa ni... alhamdulillah... semuanya ok2 belaka... in fact, kali ni ala2 macam dapat mengawal napsu napsi jek... yelah, tak masak banyak2... kalau ada org bagi, siap leh simpan tuk esok... jimat sungguh... pastu makanan takde yang terbuang... aku dok bayangkan, kalaulah dok kat malaysia, kompom makanan banyak yang jadi makanan tong sampah... yelah, macam2 nak makan... syukur sgt dok kat negara org ni... susah nak dapat makanan2 yang best2 belaka, tahan... so, takdelah membazir, yo dok???

selalu teringat umah aku kat jitra tu... apa kabarlah agaknya ek... plan nak kene buat jugak at least masuk air ngan api, sebelum aku balik... biarlah kosong pun umah tu, buat pelan2... lama2, siaplah semuanya... hopefully kan... (pe daaa.... ni pun mau cerita ka???)

oklah... selamat berbuka semua... ops... takut tak sempat nulis... selamat hari raya, maaf zahir dan batin pada semua...

tuanpunyablog: sedang menebalkan telinga takut2 kene marah... huhuhu

Saturday, 14 August 2010

langgar kete MERC..

salam....

taktau nak kata malang atau tak rini...

dua tiga hari lepas, aku rasa macam tak sedap ati jek... tapi malas nak layan sangat... sebab kalau layan, lagilah hati bertambah sedih... banyak baca surah al waqiah, alhamdulillah lega jugaklah keresahan di hati... tapi still merasa resah kadangkala...

rupanya, ada benda nak jadi...

aku plan nak beli ayam rini kat hayes, pastu nak beli ciken kotej jugak, serta piza... lama tak makan piza ngan ciken kiotej tu... nak senangkan zah jugak, takyah lah masak memacam tu berbuka... plan p pas asar...

elok je lepas asar, aku pun keluar umah... nak gostant, ada kete biru kawan jiran yang parking pas antar kawan dia... since dekat sgt, takut bertembung, aku pun tunggu dia keluar... elok jek lepas dia keluar, aku pun masuk gear reverse... elok jek aku gostant, tgk side mirror kanan jek, sambil gostant... pastu bila nak tgk side mirror kiri, tetiba ada kete merc putih belakang aku... terus aku brek mengejut tapi tak sempat... gedebanggggg!!!!! terus menggigil kaki aku... tgk muka jiran tu, nampak macam marah, bengang, sakit hati... semuanyalah...

maka turunlah aku dengan muka bersalah, sambil mohon maap dengan sesungguhnya... aku try explain apa yang terjadi (opkos dalam BI okeh, tetiba leh jadi lancar percakapan aku, selalunya gagap)... tapi dia dengan selambanya, kata...

"owh... it's ok... don't worry... it happen... you have insurance right?"
"yeah... sure,"
"ok, give me the information... we'll change the info," jawab dia.

lepas jek aku bagi aku punya insurance cert kat dia, dia boleh tanya kat aku...

"are u sure u're alright? coz it seem you're shakey (betul ke aku eja???)," tanya dia lagi... erm... bagus btol dia ni...

berkali2 jugaklah aku mintak maap ngan dia, sebab aku tau salah aku, tak tgk belakang before gostant... tapi dia selamba jek... it's ok... don't worry... we can claim from the insurance company... that's why we paid for the insurance...

aku taktaulah camana dia punya proses tuk claim tu... cuma yang aku tau, insurance dia akan kontek insurance aku, pastu depa setelkan antara depa... aku??? dia suh tenangkan pikiran, jgn pk apa... siap citer lagi ngan zah aku langgar kete dia, datang umah (lepas bagi insuran tu, aku terus ke hayes, mencari ayam sebab lauk dah takde), nak bagi insuran note tu, pastu nak pastikan aku ok... huhuhuhu... baik sungguh...

agak2, kalaulah kat malaysia, camana ye gamaknya?????

tuanpunyablog: kuat betul galaxy aku, telinga merc patah, galaxy aku, cuma ada bekas cat merc tu jek kat bumper aku...

Tuesday, 3 August 2010

gatal tangan kanan ngan kiri

salam...

menulis lagi aku rini... ngah carik2 idea nak nulis research, tapi stuck sekejap... nak nulis ni, nak tulis tu, nak buat yang ini, nak buat yang itu... tomak haloba... last2, taktau nak buat ngan nak mula yang mana... padan muka... (takpe, leh update blog kan?????)

dua tiga hari ni, kejap2 tangan kanan gatal, kejap2 tangan kiri gatal... org kata, kalau kanan gatal, rejeki nak masuk... kalau kiri pulak yang gatal, duit nak keluar... tapi macam dah tau jek apa yang masuk n apa yang keluar... masuk gaji n elaun, keluar pulak, hutang2, utiliti bills, sewa umah dan lelain...

tapi pelik jugak, pas dah masuk gaji, elaun n dah bayar semua utang2 ngan bill2 yang kene bayar, tangan kiri ngan kanan gatal jugak... apalah yang nak masuk n nak keluar tu... dalam dok pk2...

semalam, ngah bawak kete, tetiba bunyi grek... grek... grek... grek... terutamanya bila aku pusing tayar tu... kompius pulak, macam drive shaft jek masalah (tah betul tah tak... memandai jek aku ni...)... padahal baru jek sebis alignment ngan balancing 2 hari lepas... takkan nak rosak pulak.... risau pulak nak bawak kete jejauh... sampai umah, terus ngeluh, erm... dah tau dah apa nak keluar duit ni... tapi, harap2 leh guna sampailah akhir tahun ni... janganlah ada apa2 masalah besor...

pagi tadi, tetiba org dari syarikat perumahan tepon aku kat maxis (menten lagi no maxis, maklumlah, aku kan kayooooo)... banyak lak miskol, nak angkat, tak daya aku nak bayar charge roaming... last2 aku kol pakai lebara, kot2 ada hal2 penting kan... pas kol, rupanya, depa nak bagi cek deposit masa beli umah ritu... dengar jek, terus aku senyum, maklumlah nak dapat beribu2 rm duit deposit tu... pastu barulah teringat, aku bayar deposit dulu, 500 jek... mana sampai beribu2... yang aku bayar beribu2 tu duit deposit kete dulu... aiyak... cepat btol hilang ingatan... nway, alhamdulillah... leh jugak bayar utang2 yang ada ni...

otw nak g skul, macam hilang pulak bunyi grek grek masa aku bawak kete tu... tapi still risau jugak... pastu, bila nak gostant parking, dengar balik kuat jugaklah bunyinya... turun jek daripada kete tu, dengan gaya seperti seorang pomen, aku pun tengok kete kat sebelah co-driver tu... tgk kat tayar dia... bila tgk2, rupanya, mud guard (dulu org dok sebut makguard makguard, pelik jugak dengar, apsal panggil benda tu makguard, tak pakguard ke, makcik guard ke, nenek guard ke.... pastu, biar dah terer english sikit, baru paham... owh... MUD guard..)tercabut... so, bila pusing, tergesel ngan tayar, maka dia pun akan menghasilkan bunyi yang sangat menakutkan (tere tak aku buat penaakulan mantik???)... sib baik, alhamdulillah... sehat lagi kete aku yang penuh kontrolbesi tahun lepas...

apa kesimpulan cerita rini? owh... senang jek... jangan picaya sama kepircayaan tentang gatal tangan tu... khurafat jek... kebetulan jek kan... tgk kes aku... alhamdulillah, takde pun kene kuar duit sebab apa2 yang rosak... hat kene kuar duit tuk miscelanius (tak reti nak eja, sebut reti) tu normallah kan... tak gatal tangan pun kene kuar duit jugak... huhuhuu...

tuanpunyablog: sebab tetiba kene kuar duit unsangkarable tu, kata alim ulama, adalah kalangan rejeki yang kita dapat tu yang kurang berkat... so, kenelah sentiasa bagi sedekah atau bagi kat mak ayah nak bagi berkat...

Monday, 2 August 2010

mujurlah... kalau tak... alhamdulillah...

salam...

cerita lama ni, tapi sebab takde yang tau, leh jugak aku buat modal tuk hidupkan blog aku ni...

hari rabu yang lepas ada appomen scan tuk minggu yang ke 28... alhamdulillah, semuanya ok... baby dua2 besar lebih kurang...

'dua minggu lagi datang scan ye, dah ada appomen tu minggu2 berikutnya kan???' kata sonogereper tu kat kami dalam english, opkoslah kan... mau pengsan kalau dia cakap melayu ngan kami... pastu dia suh kami ke klinik, tuk wat ceykap ngan doktor lak... dari kol 1045 pas scan tu, sampailah kol 1230, tak dipanggil2... org2 pun makin tambah ada, bukan makin luak... jenuh jugak tunggu...

tetiba org argos delivery tepon... kata nak sampai umah dah... mintak dia bwak kete lambat sikit, sebab masih kat spital... dia siap ugut (tambah perisa sikit) lagi, kalau aku takde kat umah, dia tak mai dah... cit!!! hampeh btol... maka terpaksalah aku balik jugak, seorang... ajak iman, iman nak ajak ummi... tapi taknak ikut sorg2... angin jugak aku time tu... dahlah nak cepat... last, balik jugaklah...mujur dapat pujuk budak kecik ni... alhamdulillah...

sampai kat umah, terus kemas umah, mana2 yang patut... nak letak barang sebesar separuh daripada ruang tamu kami.... si argos sampai, aku bukak pintu... drebar tu suh aku kuar, tolong pegangkan pintu, sorg angkat barang, sorg lagi dalam lori... dua barang, dia dah masukkan dalam umah, pastu, terus tutup pintu (ke angin yang tolak???)... nak angkat barang ketiga, tetiba panggil aku, suh bukak pintu... haiyaaaaa.... kunci umah aku kat dalam umahlah pulak ngan kunci kete... argh... sudah... aku suih jek depa balik... dok tunggu aku pun bukan leh wat pepe... tenangkan pikiran... pk camana nak buat... maka, ketika tu, banyaklah perkataan MUJURLAH...

MUJURLAH.... aku simpan hadset aku kat dalam seluar tak letak katas meja ke macam kunci kete aku...

MUJURLAH.... betri henpon aku masih hidup (biasanya, time2 kalut nilah betri mati kan)...

MUJURLAH.... zah ada bawak kunci spare kat handbeg dia...

MUJURLAH.... zah ada bawak duit n oyster card....

MUJURLAH.... iman tak meragam masa nak bawak dia naik bus tu...

MUJURLAH.... MUJURLAH.... MUJURLAH... memacam dalam kepala otak aku ni...

kalau tak...

kenelah aku menapak jalan kaki kespital amik zah... sib baik tak jauh sgt (dalam 20 menet jalan kaki)....

kalaulah zah takde kunci spare, masak jugak aku nak pk kene buat apa... huhuhuhu...

pepepun, alhamdulillah... syukur sgt leh masuk umah... kalau tak, jadilah aku pencuri ali baba... nak mintak tolong ngan jiran, segan... aku ni kan anti sosial... kalau terserempak ngan jiran, takat senyum takpun hi tak pun paling baik... buat2 tak nampak...

pasni, kene simpan jugak kunci spare kat sesapa, or sorok kat memana... kat mana pulak nak letak ek???? erm....

tuanpunyablog: kecik bangun dah... sib baik mood baik... lid na lu, pastu am na keh keh keh... (walid guna dulu, pastu ilham guna pulak keh keh keh)

dah ada desktop kat umah

salam...

tapi kat umah ni... maklumlah, dah ada desktop yang best... tapi, mesti bergaduh ngan iman, asal aku guna, dia pun sebuk nak guna desktop ni... sebab dia dah biasa guna laptop, maka, jari2nya dok meraba2 kat meja... pastu marah2 kenapa cursor tak bergerak2... hempas2 tikus yang kat depan mata tu... org suh guna laptop, sebuk jugak nak guna desktop... dah cakap ngan dia, kalau dia guna desktop, kene pakai tikus ni (cakap mouse, dia tak paham... maklumlah, anak melayu jati), tapi taknak dengar jugak.. satu lagi masalah kalaudia pakai desktop ni, dia kan kidal... pastu nak pegang pakai tangan kanan, manalah dia reti sgt.. kekok jadinya... dah cakap, tapi nak jugak desktop ni... sanggup dia jadi tarzan menjerit2 nak pakai desktop ni jugak... nyesal sungguh aku beli satu jek... kalau beli dua pun bagus jugak, dahlah murah... tapi, masa antar email cakap nak beli skul punya pelupusan pc (4 tahun sekali, kaya btol skul, tapi nak sponsor conference, alahai, kedeng btol), terpk jugak... mana aku nak letak sebiuji lagi kalau aku beli dua? bilik kecil ni dah penuh ngan barang2 bakal insan2 baru yang akan hadir dalam hidup kami... gedabak jugaklah satu2 barang tu... maka, amiklah satu jek, dan berlakulah jeritan batin si iman ni... erm... nak wat camana, dia kan boss... camanalah nanti aku nak naip keje2 aku kat umah ni (berangan lagi), nak pakai laptop tak best....

pasal pc ni pulak, hat lelain ok... walaupun harddisk dia bagi kecik jek (dalam 80GB), tapi tetap best... yang mahal tu, sebab monitor flat skrin, 19 inch... ni pun kalau beli kompom dah kene kuar at least 50pounds... mana nak cekau duit??? cuma keyboard bengong sikit, tekan key lain, benda lain yang kuar... nak kene tukar jugak ni... hat ni, bagi kat imanlah... bio dia menaip yang tah apa2 naipnya...

kejap jek kan dah masuk bulan ogos... menghitung hari jugaklah aku ngan zah ni... kalau ikut tarikh sebenar, 19 oktober, sangat lambat lagi... tapi bila baca info2 pasal kembar ni, semuanya kata kemungkinan bersalin awal tu akan tinggi... DR tak bagi lelama... asal cukupo matang, akan disalinkan dengan segera... kalau ikutkan info2 tu, minggu 28 lagi dia kata dah kene start packing barang2 yang nak kene bawak kat spital... alhamdulilla, masa sebelum minggu 24, aku berdebar2 sebab kebarangkalian anak2 survive, rendah... masuk minggu 26, lega sikit, sebab chances makin tinggi after 26wks... la ni, lega berlega lega lah (bahasa baru menunjukkan kelegaan yang terhingga, bukan tak terhingga ye, hat ni, lega infiniti, ada ke dalam kamus kehidupan seseorang lega infiniti????), sebab chances survive, insyaAllah, tinggi... cuma kalau lahir dalam minggu ni (29 wks), maka akan duduklah kami di wad neonatal intensive care (NICU), sebab baby kecik... hat ni pun sebenranya, aku risau jugak... takut lama pulak kat spital tu, sebabnya, kalau boleh, biarlah anak2 kami ni, lahir cukup matang, supaya senang kami nak jaga, n senang nak bawak balik malaysia... ikutkan tarikh lahir jangkaan, dalam pertengahan bulan 10, plan nak balik, pertengah bulan 12, so, ada lebih kurg 2 bulan jek depa kat cni... so, mmg doa sgt2 agar depa lahir dalam keadaan yang cukup matang dan sehat (walaupun adakalanya, tak sabar nak tunggu depa).... tarikh jangakaan tu, kalau cukup 40 minggu, artikel2 yang aku baca, kalau identical, insyaAllah paling lama DR benarkan tuk depa dok dalam rahim, sampai 34 minggu jek... paling lama, 37. kalau 34, kompom lahir elok2 pas raya... silap2, raya kami kat spital... maka jadilah nama nya iman nur hadil, iman nur fitrah (kalau gabung, maka, jadilah eidul fitri, sempena eidulfitri)... cadangan jek ni... tetiba jek terlintas kat kepala aku ngan tetaip ni... kalau 37 pulak, bagus jugak, coz leh jugak mak ayah aku dok tolong tgkkan iman kat umah ni... takdelah aku nak nyusahkan sesapa tolong tengokkan iman yang sangat 'baik' ni... risau sebenarnya, yelah takut dia ber'main' ngan anak2 org yang aku mintakkan tolong jaga iman... pepepun, doa aku, agar biarlah semuanya selamat dan dipermudahkan... insyaAllah, perancangan Allah akan tiba membantu aku bila tiba masanya.... kan.... dah banyak kali jadi macam ni... so, bak kata hati aku, biar dulu... jangan pk sangat, sebab bila tiba masanya, Allah akan ada memudahkan segalanya.... aaaaaaaaaamiiiiiiiiiiiiiiiiiinnnnnnnnnnnn.......

risau jugak sebenarnya ni... coz aku masih lagi tenganga2 nak buat ayat yang mantop2 dan hebat2 tuk tesis aku ni... dalam otak dah ada benda nak nulis... tapi asal nak tulis jek, mesti ilang balik... peliknya, idea mesti datang time2 aku especially kat toilet... geram btol... pastu, bila dah ada depan pc, maka hilangnya berterbangan ditiup gelombang mikro (lapo pulak, makan roti bakar sedap jugak kan...). tapi tulah, bak kata aku yang sebelah kanan ni, salah sendiri, sapa suh enjoy dulu sengsara kemudian... erm... nak wat camana, aku ni, payah btol nak cari gap (bukan gap kedai baju tu ek)... hopefully, by end of this month, aku dapat tunjukkan sesuatu yang boleh mengimpresskan sv aku... seminggu ni down btol bila tgk progress report yang dia tulis (gatal p mintak balik report tu wat pe,kan dah kene)... TOO SLOW.... huhuhuhu.... tulah, biasa sgt makan manisan, kan dah termakan asam keping... btullah pujian cepat membuatkan kita alpa remeo... you doing well, maka cuti ber'well' lah aku... seminggu dok berangan nak buat apa pastu... baru berangan, pas berangan, plan pulak seminggu, pas plan, catat2 mana yang penting, sebulan amik masa... bila masa tah nak siap... huhuhuhu

erm... banyak cerita nak stori mori the morning glory ni... sementara budak hero tu tak bangun, bolehlah aku naip bebanyak kat sini... tapi kita bukak tajuk lain pulaklah ek... baru best nampak cam aku banyak topik bulan ni... compare ngan bulan lepas, 1 jek... sian kat org2 yang rajin membuka blog aku ni yang ntahapaapantah ni... merapu jek lebih... bukak lin blog aku, citer sama... bukak, citer basi... bukak, gambar katak... eh... terlanjur sebut pasal org2 yang rajin bukak blog aku ni, aku masuk jek akaun aku tadi, tetiba kat dashboard aku, ada sorg follower... isk... camanalah dia leh suka ngan kemerapuan aku ni... kompius... nway, hati peminat kene jaga... so, aku kenelah jugak ucapkan terima kasih kat dia sebab tetiba jek jadi follower aku...

"mekaseh.... btol ke suka ngan saya punya blog? ke tertekan follower secara tak sengaja? ke kene pakse sampai kene ugut bunuh supaya jadi follower saya ni?"

manalah tau kan?????? semua kemungkinan tetap ada...

tuanpunyablog: ngantuk... tapi kene tahan, coz tak elok tdo pas asr... poyoyo jek aku ni...

Tuesday, 20 July 2010

kene bambu

salam...

baru pas jumpa ngan pakwe... selepas lama tak jumpa, dekat2 sebulan, pastu minggu lepas review tuk naik tahun... tak sangka pulak review dia buat minggu lepas, dahlah masa tu, aku ngah bz menolong sahabat baik yang ditimpa musibah... mujurlah aku tak sewenang2nya membatalkan oppemen tersebut,... kalau tak sahih kene bambu ngan dia...

so, bila lama tak jumpa dia, opkos, sebagai sv yang baik hati, akan meng'expect' banyak progress yang telah aku buat... erm... biasalah aku, biasanya, progress banyak yang dah basi2... meaning, progress lapan sembilan bulan yang lepas, same story, but different gaya penceritaan... biasanya, dia tak ingat apa yang aku dah cerita... tapi kali ni, ingatan dia kuatlah pulak... malu aku kene sound ngan dia... huhuhu... nasib seorang pemalas... camtulah gayanya... padan muka aku...

anyway, aku bukanlah mendoakan yang tidak baik2 tuk aku sendiri... dan aku sedar, segala kata2 yang keluar daripada mulut aku merupakan satu doa... tapi, payah sikit aku nak elak... sebab aku ni jenis yang suka merendah diri... org panggil aku DR, aku cakap blom lagi, tah abis tah tak... org cakap aku terer sebab satdi obe c, aku cakap, ni kene pakse punya kes, bukan sebab terer... org kata aku dah nak abis n beruntung dapat sv yang saaaaaaaaaaaaaangat baik, aku cakap, sv mmg baik, tapi student dia jek hampeh... tu jelah jawapan aku sebab nak merendah diri... paling teruk pun, aku akan cakap, citer lain boleh tak? boring citer pasal ngaji ni... sian kat org yang tanya tu kan... terkulat2 sendirian...

abis tu, kalau org lain tanya, takkanlah aku nak jawab,

'eh... aku mmg terer, sv tak terer mana, aku yang tau banyak (ni ayat salah sorg colleagues aku kat cni, belagak giler), so takyah ikut cakap sv sgt'

atau

'berkat kerajinan aku mencari tempat study kat sini, dapat jugaklah merasa dok obe c'

atau

'dah nak siap dah aku... tak lama lagi baliklah dengan gelaran DR'

kan???? takkan nak cakap camtu... sahih ramai yang melarikan diri daripada aku... daripada ramai yang melarikan diri daripada aku, lebih baik aku ngutuk diri sendiri dulu... daripada org ngutuk aku terlebih dahulu... huhuhu

sambung kisah aku kene bambu tadi...

actually, takdelah kene bambu sgt pun... marah2 senyum... biasalah sv aku, mana pernah marah... ada 2 kali jek kot dia pernah serius sikit mukanya.... masa aku nak balik kali kedua dalam masa setahun, ngan ada sekali tu, aku jumpa dia, dia macam bad mood... salah aku jugak silap tanya soklan... huhuhu... sebenarnya, bendanya dah ada, tapi bila aku nak susun balik, aku jadi kompius, keliru, masalah, problem, yang mana satu patut aku letak dulu, yang mana satu patut aku buang, yang mana satu nak sambung cerita... n kengkadang tu, nak connecting cerita tu yang menjadi masalah dan problem terbesar aku... dah cuba menulis sebanyak mungkin... bagi org yang dah biasa menulis dalam BI, rasanya takde masalah, idea boleh ditarik2, tapi bagi org yang ada masalah nak menulis lebih2 lagi dalam BI, takde idea, jgn harap nak nulis... kalau ada pun, jgn harap leh siap dua tiga ribu patah perkataan dalam masa sehari... dan yang lebih pentingnya, bagi org yang mmg culas macam aku, sentiasa mencipta alasan2 yang munasabah untuk mengelakkan dirinya dipersalahkan, alasan seperti diatas tu... kan??????

daripada tahun lepas dok mintak aku chapter2 berikutnya, dan setiap kali berjumpa, setiap kalilah aku berjanji manis, kata nak bagi... kesudahannya, janji tinggal janji... sian kat sv aku, napalah dia ditakdirkan dapat student macam aku ni kan....

kalau ikutkan, aku tinggal 4 bulan jek lagi sebelum aku dihalau keluar daripada UK ni... banyak perancangan, gantt cacat aku pun dah cantik tersusun jadual perancangan kerja, tapi satu pun tak pernah nak jalan... erm... sian kat gantt cacat aku tu... buat tapi tak digunakan... maybe akan digunakan bila aku dah ada desktop kat umah nanti kot... hah!!!! berangan lagi!!!!

nway, ada banyak dalam kepala otak aku nak nulis... tapi, rasanya macam tak tersusun pulak cerita ikut kronologi... lantaklah kan... bukan org menggred pun aku punya cerita ni... saja nak melempiaskan rasa...

tuanpunyablog: sempat ke sipemalas ni menyiapkan kerja dalam masa sebulan???

Monday, 28 June 2010

info lagi pasal kembo...

salam...

ngantuk ya amat rini...plus takde mood n takde idea nak edit2 apa2 yang patut... penat pk... aku dok baca jugak pasal info2 twins ni... excitedlah katakan... lagipun nak memenuhkan ilmu didada... nak tanya sendiri kat nurse2 kat situ, payah pulak... almaklumlah, english band 9 (dari belakang) kan... huhuhu

ramai jugak yang tanya camana leh dapat twins ni... samada belah aku, atau belah zah. kalau ikutkan org2 jaman dulu, dorg kata, carilah benda makan yang berkembar... pisang ke (selalu pulak aku jumpa kat cni), jambu ke, delima ke (macam citer jula juli bintang tujuh, dapat tujuh terus) atau ayam pun boleh (ada ke ayam kembo???)... tu org2 dululah kata... cubalah, mana tau kan... rejeki... bak kata maria kari, against the odd... nway, nak share sikit info kot2 lah terkena kat diri kita sendiri kan... lehlah jugak berangan (insyaAllah jadi kenyataan) tuk dapatkan anak2 dengan hanya sekali pegnent (cam aku lak yang peknen.... huhuhu)

tajuk artikel ni, peluang2 apa yang membolehkan kita dapat anak kembo amik daripada website twinsuk.co.uk. aku sertakan sekali ngan komen aku (aku pun pakar jugak, pakar merapu)...

anda akan meningkatkan kebarangkalian tuk dapat twins jika (ni lehlah aku translate, sebab senang):

1. Maternal Age : You (the mother) are over age 35. The chances of having twins increases with age; in the 2004 UK statistics. the twinning rate of mothers over the age of 35 is 21.7 per 1000 maternities and becoming a mother after age 45 boosts your odds considerably to 56.7 per 1000 !
komen aku: so, kalau nak dapat kembo, pastikan usia anda lanjut... ada kebaikkan jugak ni, sebabnya, at least anak2 kita bila dah dapat adik kembo, kompom dorg semua dah beso... so, bolehlah kita rileks sikit... kan???? kalau usia 45, leh jugak pencen awal jaga anak... duit pencen kan banyak... sesuka hati aku jek....

2. Assisted Conception : You take fertility drugs or undergo other fertility treatments. No one can deny that the availability of fertility enhancements has increased the multiple birth rate and on average the chances of having a multiple birth after fertility enhancing treatment is around 25% although you need to account for the fact that some fertility treatments have odds of only 20% chance of becoming pregnant.
komen aku: boleh jugak cuba... cuma masalanya, ada ke duit???? dengar2 citer, kene sediakan sampai beriban2... kalau kaya, takpelah jugak kan... kalau kurg kaya??? camana???

3. Maternal History : You. your mother. or her mother's mother is a fraternal twin. These women may carry a gene for hyperovulation. which means they release more than one egg during an ovulation cycle. increasing their ability to conceive fraternal twins. The chances may increase if the mother is a fraternal twin herself.
komen aku: yang ni takleh disanggah lagilah... sebab dah mmg genetik hyperovulation... mmg betul kata2 bidalan, dari mata turun ke hati, dari mak turun ke anak...

Previous Pregancies : You've already had one set of fraternal twins. For mothers who have already had one set of fraternal twins. their chances of conceiving another set are five times greater than the average woman. or about 1 in 14 ! Woen who have had more than four previuos pregnancies are also more likely to conceive twins.
komen aku: bahaya jugak ni... jenuh nak jaga nanti... bayangkan kalau setiap tahun mengandung, n setiap tahun dapat kembar tak seiras, mau tak kene beli bus sebijik... tapi bagus jugak beli bus sebijik, leh wat side income, antar anak2 org lain sekolah... kaya jugak kalau bawak bus ni kan...

Race : You're Nigerian. This African country purportedly has the highest twinning rate in the world. estimated at around 1 in 20. Some sources attribute it to their consumption of large quantities of yams. (It's worth a try if you really want to have multiples!)
komen aku: carilah mereka2 yang dari nigeria... erm... no wonder ramai org suka org nigeria ni... (takleh komen lelebih, sat g aku kene ekstradiri ke nigeria)...

You're overweight or tall. A recent 2005 study published by the American College of Obstetrics and Gynecology reported a significant increase in fraternal twin births to mothers who had a BMI of 30 or higher. or who were in the top 25th percentile for height.
komen aku: nak tinggi susah kan??? sebab dah mmg tu jek had dia... so, cari paling mudah, makan bebanyak, biar berlebih muatan lemak... sebab senang je kan nak lebih2kan lemak dalam badan...

ok, yang bawak ni pulak, akan menghilangkan peluang tuk dapat twins/multiples jika:

Race : You (the mother) are Asian. Among worldwide populations. the Asian countries of Japan and China have the lowest twinning rates. estimated at 1 in 150 and 1 in 300. respectively.
komen aku: erm.... leh caya ke ek? t6api betul gak, jarang sgt kat malaysia aku tgk org2 kita yang ada anak kembo... tapi, takleh caya jugak... coz kat fakulti aku pun, daripada lebih kurg 50 stafs, ada 5 pasang kembo dah...

Age : You (the mother) are under age 25. The chance that a woman would bear twins before her 25th birthday are is less than half of what it would be after age 35. The Uk 2004 statistics showed the twinning rate to be only 6.3 per 1000 for the under 20s compared to the average of 14.87 for the total population.
komen aku: jangan kawin awal sgt...

Zygosity : You're looking for identical multiples. The rate for identical. or monozygotic. multiples is random and universal; it's the same in all populations regardless of race. heredity or other factors. and it has remained constant over time. The chances of having identical twins is about 1 in 285.
komen aku: ni leh caya... sebab kene sikit kat kami...

tapi bagi aku, apapun, semuanya kene kembali kepada yang Maha Pencipta.. ikutlah banyak mana kajian yang dilakukan pun, kalau dah nak jadi, maka jadilah ia... takyahlah nak pk pepe camana leh jadi... contohnya satu kes yang diceritakan oleh member aku... kalau ikut logik, satu uri bermakna, semuanya sama, dari segi seks, rupa, genetik etc... tapi, ada sorg anak buah dia, satu uri, dua jantina dan muka yang berlainan... camana??? so, bagi aku, takyahlah percaya taasub sgt ngan benda2 ni... ada rejeki, ketentuan Ilahi, pasti akan berlaku...

tuanpunyablog: pernah tgk rancangan kat sini, pasal octuplet (kembar sepuluh)... huh!!! sipa terpaksa upah 2 org tolong jaga baby2nya... dok bayang jugak, camana ek rupa perut dia masa mengandung????

Tuesday, 15 June 2010

takde stori yang nak dimorikan...

salam...

hampir sebulan aku tak update blog... sian kat org ramai yang menjengah nak baca cerita terkini... kan???kan??? kan??? tak kiralah, peminat ke, musuh ke (yg selalu bagi komen2 negatip), org yang tak kenal aku ke... janji depa melawat kan??? (sekali sekala kene puji gak diri sendiri)

apa nak cerita??? erm... rini takde apa2 kot nak story... la ni [un ngah bz sikit sebab nak setelkan apa yang sepatutnya aku setelkan 3 4 bulan yang lepas... aiyaaa.... lembab btol aku ni... kunun berangan nak abiskan tahun ni jugak... nampaknya, tinggallah mat jep beserta angan2nya yang tak penah nak capai... huhuhuhu....

tu jek update tu bulan ni...

sekian terima kasih...

yang benar;
tuanpunyablog

tuanpunyablog: ok tak design baru ni? konsepnya, katak ijau, melambang, aku mmg cam katak.. melompat tanpa arah tujuan... huhuhuu.

Thursday, 20 May 2010

scan lagi...

salam...

semalam g scan sekali lagi... minggu ke 18.

setiap kali nak scan, mesti aku jadi berdebar2... pastu bila cik sonogeraper tu tunjukkan ada heartbeat, barulah lega hati aku... alhamdulillah masih panjang umur anak2 kami... sebab tu selalu aku tanya ngan zah, baby ada gerak tak? belah mana yang gerak? banyak ke geraknya? bila zah kata ada gerak, alhamdulillah... yelah risau kan...

lagi2 terlebih risau bila salah seorang adik kami (adik junior satu kolej EON UUM dulu) kehilangan anaknya yang dalam kandungan... lebih kurg 8 bulan dalam kandungan dah... due to abnormal kromosom lepas buat scan 4d. takziah buat dia sekeluarga, sedih bila kami baca gambar kat profile dia... tapi yang aku kagum, semangat, serta hati dia sangat2 tabah... kalaulah jadi kat aku, taktaulah camana... teringat masa kakak aku yang sulung, kehilangan anaknya ketika masih dalam perut, 9 bulan, sebab terlilit tali pusat... gambar kat profile dia semalam, mengingatkan kepada anak kakak, merangkap anak sedara kami yang pertama... seboleh mungkin aku tahan air mata aku untuk tidak di alirkan depan kakak aku (arahan daripada mak aku), tetap mengalir jugak... hati aku kan berbunga2... sensitip... huhuhuhu.... apapun, doa kami agar adik kami sorg tu, sentiasa tabah dan berhati waja... amiiiinnnnn....

nway... lari topik plak aku (eh... bukan selalu ke tajuk ngan isi ko sentiasa berbeza ke jep????)... sebenarnya nak cerita pasal scan semalam... alhamdulillah... insyaAllah kembar kami merupakan kembar pompuan... paling sonot, zahlah... sebab dia mmg ngidam pompuan... dah ada sorg lelaki... aku pulak, takdelah kisah sgt pun... lelaki ke, pompuan ke... sama jek... cumanya, kunun2 nak break the recordlah... kalau dapat kembar lelaki or sepasang, kira aku lain sikitlah daripada group kembar kat fsk tu (campur aku, kira ada 5 org staflah yang ada anak kembar dan semuanya lahir pompuan)... tak lahir pun lagi... excited je lebih... risau jugak kengkadang... ingat dulu masa memula tau zah ngandung anak pes, aku dok bajet anak pompuan (nak jadi ahli nujum tak bertauliah berdasarkan tarikh conceive) tapi dalam hati nak anak lelaki... so, bila dapat tau gender tu dalam bulan ke lima, lelaki... terus aku suka... yang ni pulak, aku dok bajet lelaki... tapi dalam hati, dok pk, kalau dapat pompuan bagus jugak... completelah jugak... complete hidup keluarga aku, complete sebelah keluarga zah (cucu mak 7 lelaki 7 pompuan), dan complete keluarga belah aku (cucu mak ayah 4 lelaki, 4 pompuan)... tup.. tup... pompuan... alhamdulillah.... nampaknya, lepas ni (kalau panjang umur), kene bajet lain daripada apa yang aku nak lah nampaknya.... ihiks....

sebenarnya, aku pun tak berani nak kata pasti lagi... yelah, manalah tau pandangan sonogeraper tu tak berapa clear lagi kan... macam uri lah... memula scan masa 12 minggu, katanya, 1 uri, dua karung (monochrionic, diamnioatic (salah eja jgn marah, malas nak tgk kamus)... udahnya, aku kene bwak zah jumpa Dr selalu... tapi, bila tgk repot scan semalam, terus jadi dua uri, dua karung (dichrionic, diamniotic)... tapi bagus jugak bila tau ada dua uri ni... sebabnya, kemungkinan untuk berlaku twin-to-twin transfussion syndrome (TTTS, twin satu mnyedekahkan darah miliknya kepada twin yang lagi satu, akibatnya, sorg kurg darah, sorg lagi terlebih darah), insyaAllah takkan berlaku... yelah, dah lain2 plasenta, n sambung tali pusat jugak tak berlaku... cumanya, taktau samada twin tu seiras atau tak... sebabnya, kalau masa conceive, telur yang dah bersenyawa tu terbelah antara hari pertama hingga ketiga, maka, akan terbentuk plasenta baby tu tersendiri... so, la ni, taktaulah samada seiras atau tak... tapi bagi kami, tak kisahlah... janji babynya sehat2 belaka.... yang bestnya, perkembangan fetus twin lagi cepat daripada yang single... dari segi panjang, ukur lilit kepala, panjang kaki etc... so, apa yang aku boleh buat kesimpulan, kejadian Allah amat amat amat cantik... sebabnya... kan kebanyakkan baby twin akan lahir cepat daripada waktu yang sepatutnya... so, maybe dengan cepatnya perkembangan baby tu, bila dia lahir kurg bulan, potensi untuk hidup, amat tinggi compare dengan yang lahir sebagai single baby. in fact, after 24wks (lepas minggu kritikal), kira kalau lahir, chances baby twins tuk survive amat tinggi... bilangan hari dalam perut after 24wks, berkadar secara exponential dengan survival chances (ada paham tak???)... cantik kan ciptaan Allah itu... subhanallah...

terer kan aku mendescribe pasal twin ni??? boleh jadi pakar sakit puan (specialist dalam multiple pregnancies)...

sebenarnya dok baca artikel2 kat cni, http://www.babycentre.co.uk/ (kene bagitau, sat g, aku kene saman, jenuh aku nak bayar). banyak jugaklah input yang aku dapat dari sini... so, bila baca tu, bolehlah nambah pengetahuan sikit yang dah mmg sikit jek ni... takyah mintak ngan nurse...

ramai jugak yang mintak nak tgk gambar baby kembar camana... semalam aku try mintak jugak, tapi dia kata, dia takleh nak amik gambar sekali dua dalam satu frame... kene amik satu2... so, tak dapeklah kami nak nulung kasi tgk camana baby kembar tu (in fact, masa dia scan tu, aku pun takleh nak gambarkan camana... sebab aku pun blur bila tgk skrin tu... cuma dia tunjuk, sorang tertelentang, sorg lagi tertiarap)...

tapi takpe... sebagai menghargai pertanyaan rakan2 yang perihatin tu, aku cilok gambar ni daripada website kat atas tu... boleh jugak digunakan sebagai panduan untuk tgk baby kembar camana...



*ni gambar ketika berumur 20 menggu... kalau ikutkan yang ni, memasing ada plasenta.. bezanya, kembar ni, satu belakang, satu lagu depan... hat kembar kami, setakat semalam, sebagaimana yang diterangkan oleh cik sonogeraper tu, satu bawah sebelah kiri, satu lagi, atas kanan...

terlebih excited plak aku ni... hopefully semuanya akan selamatla... amiiiinnnn...

tuanpunyablog: lupa nak habaq... pasal kes ritu... alhamdulillah... takde pepe pun melanda kami... mekaseh atas doa semua...

Friday, 14 May 2010

sambungan entri kat bwah ni...

salam...

sambung entri sebelum ni... tadi nak kene cepat coz nak kejo solat jemaat...

yang sebenar2nya, aku takdelah nak marah sangat ngan staf2 kat kenek brunel ngan spital tu... cuma geram plak, bila dia marah, n letakkan semua kesalahan kat bahu aku... aku admit salah aku...

dan aku admit jugak dorg buat camtu, tuk kebaikan kami jugak... btol... tapi sikap terlalu berhati2 dorg sebenarnya, akan merosakkan perasaan org lain jugak akhirnya (cam bahasa dalam buku sastera lak)... org tak sakit, jadi sakit pulak jadinya... maksud aku, bila manusia hanya berpandukan pada manusia, maka jadilah kelamkabut yang sepatutnya tak jadi... sebab tu aku kata kechoh je lebih...

amik contoh yang ni... katakan amik darah tu cek samada anak dalam perut tu ada sindrom down atau tak... hanya based pada sampel darah kita, panjang fetus dalam perut plus air ketuban... cek2, kuarlah result... bila high risk, terus suh buat ujian seterusnya... bila buat check thoroughly, takde pun sebenarnya sindrom down tu... kalut je lebih... aku paham dotrg berhati2, tapi sebab based pada experiences org lain, atau research org lain, bukan based pada kehendak Ilahi, maka, org yang tak sakit pun jadi macam sakit...

erm... tahlah... ikut jelah rentak dorg kat cni... sat g, aku melawan payah jugak... dahlah nak bersalin sini... huhuhuhu

bila citer ngan kak mai, dia kata, biasalah... org cni nak elakkan kita dari saman dia... so, dia akan suh jugak kita admit tu salah kita... takdelah dorg kene saman... haiyaaaa.... takdelah aku sampai nak saman dorg... insyaAllah, aku percaya setiap yang berlaku tu, ada hikmahnya... cuma tak nampak je lagi...

teringat satu cerita omputeh... sebab si B tak cegah si A daripada memandu dalam keadaan mabuk, si A boleh saman si B... padahal si B yang patah kaki sebab si A yang bawak kete dalam keadaan mabuk... boleh menang pulak kes tu...ada jugak manusia yang macam tu dalam dunia ni kan... nilah undang2 ciptaan manusia.... pepe, semuanya bergantung pada manusia... huh!!!

tuanpunyablog: macam aku plak menambah perisa dalam cerita aku tu ek... padahal, takde pepelah sangat punggggg... saja bikin havoc...

kechoh jek lebih...

salam...

lama dah nulis, sejak dari semalam lagi, bila aku dipanjang Allah akan umur aku... tapi, disebabkan nak reply hampir seratus ucapan besday yang datang kat dinding pesbuk aku, maka aku delaykan dulu... yang penting, ucapan serta ingatan rakan2 perlu disudahkan terlebih dahulu... yelah, hati peminat kenelah jaga kan.... (hatttttttttuuuuuuuiiiiiiihhhhhhh!!!!!! boleh blah!!!!!)...

nway, semalam juga aku dikejutkan (takdelah terkejut sangat pun, normallah kan) dengan berita salah seorg kawan aku yang menghantar anaknya ke zah disahkan terkena cikencop (saja jek letak cikencop)... biarlah aku namakan rakan aku tu sebagai A. bila si A sms zah kata tak jadi nak antar anaknya ke umha kami, sebab maybe kene cikencop, kami pun takdelah kesah sangat... tapi, sebagai langkah berjaga2, si A dah buatkan appomen tuk kami jumpa ngan GP, atau dalam kata lain, dokter kat brunel medical center... bagus btol adik kami yang sorg ni... sungguh prihatin... alhamdulillah....

kemudian, dalam kol 2 lebih, aku dapat panggilan dari GP kata suh p hospital buat blood check, nak kene tgk darah zah ada antibodi tuk melawan cikencop tu ke tak... before ni zah mmg dah kene, so aku cakaplah camtu... tapi dia kata, adviseable tu p jugak blood check tu... aku tanya boleh tak buat esok, coz esok ada appomen pun ngan kene tuk anesthetic (banyak tol appomen nya, 50% bagus, 50% tensen, sebab memacam dalam pikiran)... tapi dia kata, p buat rini jugak, sebab lagi cepat dapat tau, lagi bagus (dia cakap english ye, bukan bm... ni nak memudahkan aku dari penceritaan)... aku cukup pasti, dia kata, samada p kat maternity clinik kat hillingdon hospital, atau ke bahagian pathology (dalam bodoh2 aku dalam BI, aku paham jugak apa yang dia cakap k..)...

dalam kol 2 aku kuar, p amik borg tuk arahan cek darah kat kenek brunel, pastu terus balik... masa kat kaunter nak amik borg tu, adalah aku tanya sekali lagi... kene pegi kat pathology atau maternity... pastu dia kata, p kat pathology...

maka bila sampai kat kenek tu, sementara tunggu nak masuk parking kete (parking penuh), aku p turun dulu n terus ke maternity clinic... aku malas nak mencari pathology kat mana, so aku terus ke antenatal clinic (ANC)... nak tanya dia dulu, boleh tak buat blood test kat situ... pastu, org yang kat kaunter depan ANC tu, kata, boleh, terus masuk bilik no 2... sebelum tu, aku dah cerita bagitau wife ada contact ngan person yang ada cikencop... taktaulah samada dia paham atau tak apa yang aku cakap... muka macam paham...

so, bila aku balik ke kereta (tak dapat lagi masuk tempat parking), aku suruh zah pulak ke ANC tu. buat terus, takut lambat dapat masuk parking.... elok jek aku adapat parking, zah pun dah siap blood testnya... katanya, esok baru dapat result... surat arahan suh buat blod test tu, midwife amik...

aku kembali ke brunel, bagitau, nak kene hadir ke tak appomen petang tu coz result blood test tu tak dapat lagi, pastui dia kata, takpe... takyah datang... so depa cancel appomen kami petang tu... kami pun jenjalan ke uxbridge...

kol 545, sekali lagi kenek brunel kol aku... tanya camana? kompius lak, rasanya, aku dah gtau yang zah dah buat test tu... tanya lagi dah buat ke blom... pastu tanya pasal result... erm... aku assume org lain kotlah yang kol aku, bukan dengan org yang aku cakap masa face to face tu....

pagi ni, aku dapat kol lagi... dari kenek brunel, tanya pasal dah p buat blood test tu ke blom... yang lawaknya... aku dengar dia tanya;

'is your wife got ceaser?' lebih kuranglah macam tu aku dengar. since aku baru bangun tdo time tu, ngah mamai, n aku teringat aku ada appomen ngan anesthetic (bius) rini, so aku assume ada connectionlah call tu... terang punya terang kata, might have ceaser because of twins, terus dia potong cakap aku...

'no, u don't understand what i'm saying... is your wife name aziza (kene buat bunyi minah saleh sikit, cuba bunyikan ceaser ngan aziza... sama kan???? dahlah ngah mamai masa tu)...

'oooooo.... yes... yes.... sori...' pastu dia pun sambung tanya.... dah buat test ke dak, dah dapat result ke blom... sebab dia dah kol pathology, katanya, spesimen zah takde kat ctu... so, aku cakaplah zah buat kat maternity ward, bukan kat pathology... tapi aku cakap, nanti aku bagitau result, sebab rini ada appomen lagi....

pas mandi, aku tgk phone ada 2 miskol... prebet no... n satu sms... voice mail... dengar2, dia cakap, please do not come for ur appomen... i'll repeat... please do not come... aku agak dah, ni mesti sebab semalam tu... saspek zah ada cikencop...

then, saja nak kompomkan, n nak tanya camana nak dapatkan result blood test tu... pastu, aku yang kene marah ngan staf ANC tu... dia kata, you should not come to the hospital... u will spread the virus to the maternity ward... its very dangerous to all the pregnant women here... bla... bla... bla....

aku cakaplah, aku dah tanya ngan brunel kenek, katanya boleh maternity ward atau pathology... pastu dia reply, kata, no... brunel dah cakap jgn p ANC... bila aku bela diri aku, lagilah aku kene tembak.. last, aku ngaku jek aku yang silap... miscommunication, sebab english tak reti sgt... so maybe tak paham apa yang dia cakap... dia pun kata... that ok... but please dun come or your appomen today, we will phone u...

angin jugak bila dia cakap macam tu... aku admit salah aku, sebab aku kene p pathology sepatutnya, dia ada org kat kaunter tu... aku tanya dah, boleh ke tak buat kat maternity ward tu, dia kata, yes... u can... p bilik ni... bilik ni... 2x plak tu tanya... memula, aku... pastu tu, zah pulak tanya... n surat tu pun ada... kalau btol dia tak kasi kami buat blood test kat situ, org kat kaunter tu sepatutnya kene cakapo kat kami... pastu satu lagi, yang aku questioned, kenapa plak midwife yang amik darah zah tu tak cakap pepe? kalau btol dia tak paham apa kami cajkap, surat yang kenek brunel bagi tu, takkan dia tak paham????????? (marah sambil geram sebab pepe, mesti kami jugak yang salah)....

so, sapa yang salah????

hat receptionist kat depan tu, bila tau jek pasal contact person ngan cikencop tu, terus dia kata, this morning was a chaos... huh!!!! salah aku lagi....mujurlah kenek brunel tak salahkan n marah kat aku... sejuk sikit bila cakap ngan nurse nama barbara tu... ...... kalau dia bambu jugak aku, mau aku kutuk n maki dia, tapi dalam hati jelah, sebab aku reti maki org dalam hati jek... nak maki dedepan, mau tegeliat lidah aku... hhuhuhu...

so, tunggu jelah resultnya... hopefully takde pepe...

tuanpunyablog: geram plak bila aku selalu jek dipersalahkan... selalu plak jadi... isk...

p/s to A: jangan terasa pepe tau, kalau baca blog ni... nak cerita sebenarnya, yang org cni semuanya pathetic (betol ke perkataan ni ek????)!!!! kecoh je lebih!!!! kan??????

Tuesday, 27 April 2010

update ketika bosan

salam...

lama sungguh aku tak jumpa ngan sv aku... rindu lak rasanya (hatttttttuuuuuiiiihhhhhh!!!!)... jumpa dia semalam, alhamdulillah, perjalanan perbincangan berjalan lancar... walaupun aku menunjukkan progress yang sama sejak sebulan yang lalu... teruk sungguh aku ni... nampak cam maju, tapi hakikatnya, cam HAMPEH!!!!

baru balik daripada dinding jagung (cornwall) minggu lepas.... alhamdulillah, sepajang perjalanan kami, takde sebarang masalah... lagi2 masa bawak kete, huh!!! sungguh best... maklumlah, pakai auto... senang sahaja... ni yang mneybabkan aku nak beli kete auto balik nanti... cam best lak, lagi2, bila naik bukit... senang jek... balik, sampai umah, jadi kekok plak bila bawak manual balik... eksyen sungguh aku...

sedih aku bila dengar salah seorang ex-student aku tidak panjang jodohnya dengan isterinya... sebabnya? erm... tak perlulah aku reveal kat sini... nak cakap lelebih pun, aku takut, sebab kita tak alaminya, takkan tau apa rasanya... semoag adikku tu tabah menerima segala dugaan yang menimpanya... amiiiinnnn...

kejap aku rasa kompiden leh abiskan pengajian aku ni, kejap aku rasa takleh nak abiskan... tahlah... taktau nak cakap camana... hati ini umpama lalang yang ditiup angin... melintok2 mengikut arah angin...

tuanpunyablog: apa aku nak isi dalam poster ni ek???

Wednesday, 14 April 2010

cepatnya masa berlalu...

salam...

alhamdulillah... idop aku lagi nampaknya... menhirup udara segar... tapi, kepala bengon sikit, sebab terbangun dekat kol 6, ari dah terang benderang... cerah jek... padahal aku dah bangun masa kol 430 pagi, tapi sebab bajet nak bagun kol 5, tdolah kejap... udahnya... subuh denesor lagi jawabnya... aku kene ubah waktu tdo ni... lagi2 nak masuk summer ni... erm...

entri sebelum ni aku tulis kata taknak sambut beriye2 tuk besday iman kan? tapi, tah... terasa kesian plak, bila lama dia ngidam kek besday... last2, p beli jugaklah kat hayes tu... kesian punya pasal... tapi takdelah niup lilin bagai, aku baca doa pastu potong kek... simple... lagipun, dok risau jugak kalau aku pasag lilin suh dia tiup... sat g, abislah kek bertambah perisa.... takpun, api lilin tak padam2, coz tiupnya sungguh bersopan... takpelah iman ek, takyah tiup2... walid baca doa tuk iman pun dah cukup kan?????

pagi tadi kejutkan zah, tetiba zah kata;

"tadi terasa baby gerak bang... mula2 yang belah kiri, pastu belah kanan."

aik, bior betol... cepat btol geraknya... baru nak masuk minggu ke13... lapar kot naaaa....

tuanpunyablog: tgk perut zah, rasanya semalam kecik jek, apsal tetiba jadi naik mendadak? macam masa ngandungkan iman 5 - 6 bulan dulu... erm...

panjang umur anakku iman nur ilham...

salam...

besok, 14 april, genaplah 3 tahun iman nur ilham bin jafri. alhamdulillah, melihat kan kepada pembesaran dia, suatu nikmat yang tak boleh aku gambarkan... makin lama, makin nakal, makin bijak, makin lawak pun ada... kengkadang makin menyakitkan hati pun ada jugak... tapi bila terbaca salah satu artikel daripada FB tentang adil, rasa insap sekejap... mana taknya, dia bagi contoh adil tentang cara mengajar anak2 berdasarkan kepada umur... bila anak berumur 12 tahun membuat sepah, haruslah kita marah n pukul. tapi kalau umur baru 2 tahun, takkanlah nak pukul sekuat hati, atas dasar adil... sebab adil bermakna, meletakkan sesuatu pada tempatnya... sejak baca tu, rasa insaf sekejap...

teringat entri aku tahun lepas, yang tertulis begini;

apa lagi aku nak cerita pasal iman????? erm.... oh ya.... bila aku cerita pasal iman yang makin panjang akalnya tu, pastu suka memberontak tak tentu pasal, ada orang kata suh bagi iman adik... huhuhuh....

alhamdulillah, agaknya, berkat pertanyaan semua org, bakal dikurniakan adik iman dua org sekali gus... rejeki yang Allah kurniakan... syukur sesangat...

nway, takde plan apa2 tuk sambut besday iman ni... macam aku penah cakap, aku kalau boleh, nak biasakan kesederhanaan pada diri iman... jeles tu, mmglah jeles bila tgk org lain buat besday party, buat makan2, tuk anak2 mereka.

"takpelah iman, nanti bila iman dah sekolah nanti, iman sambutlah besday ngan kengkawan iman ek, macam walid buat dulu... umur 15 tahun barulah merasa sambut besday kat SAMTTAJ tu... makan nasi minyak lagi, nenek iman tolong masakkan n antar kat sekolah walid..."

tuanpunyablog: walid ngan ummi doakan iman agar menjadi anak yang soleh, abang yang baik pada bakal adik2 iman nanti... amiiiinnnnn....

Thursday, 8 April 2010

anak2ku bahagia dialam rahim umminya

salam...



mintak maaplah ye, buat sementara ni, isi2 blog aku semuanya pasal anak kembo... maklumlah, suka punya pasal... tapi aku selalu gak mengingatkan diri aku, jangan terlalu suka, kelak membawa duka... nway, ni sebagai ingatan dan kenangan jek... sekurangnya, adalah juga untuk ditunjukkan pada anak cucu nanti... kira blog ni sebagai diari akulah (kalau blog ni masih hidup dan akaun tak dimatikan)... masih terbayang2 muka sonographer tu memberitahu gud news... yang aku paling ingat, i have gud news for you, cakapnya sambil muka cam takde perasaan (sebab dia demam kot???)... erm... jahat sungguh statement aku ngata sonographer tu... nak kene mintak maap pasni, maklumlah, org lain semua kene bayar bila mintak gambar scan ni, tapi kami dia bagi FREE... hadiah kot... terkadang terpk jugak, kot2lah dia salah tgk... satu dikatakan dua... risau jugak ni... erm... tawakkal jelah...



masa dok kalut nak balik tu (sebab lama sangat n buku biru kami asik bertukar tangan), zah kalut cari gambar scan ni... sebab aku letak dalam buku biru tu... mana tah jatuh... nak cari balik, parking dah bayar... sat g, takleh kuar plak... jenuh aku nak buat skrip nanti... nak nyedapkan hati, takpelah, nanti kita akan setiap dua minggu... nanti kita mintak lagi... tapi, alhamdulillah, setelah dibelek2 buku biru tu, ada pulak... alhamdulillah... kalau tak, jenuh aku nak cari sekitar spital tu... huhuhu

nway, kali ni, aku nak sertakan gambar scan anak2 kami yang masih berada dialam rahim umminya... cumanya, kami takleh nak dapatkan gambar yang menunjukkan babies tu dok sekali dua... asing-asing jek nampak... aku pun taktau nak bezakan, coz nampak cam sama jek... cuma yang boleh bezakan, bila sonographer tu tulis twin 1 n satu lagi tak tulis apa2... tertanya jugak, yang dia tulis tu, tak ilang ke? tah2 scan baby yang sama kot... erm... tahlah... nak cakap lelebih, sat g, kene sembur plak... lebih baik senyap, sambil sengih dan sengih dan sengih serta sengih dan tak lupa juga sengih... sampai sakit urat mulut aku...



*gambar yang kat atas ni, yang tak tulis apa2... nampak kuruih sikit baby nya...



*hat ni pulak nampak berisi sikit... selesa nampak dok dalam tu...

zah cakap, hat atas, yang nampak kuruih sikit tu, ikut dia... hat yang berisi sikit ni, ikut aku... erm... ye kan jelah... walaupun aku nampak sebaliknya....

pesan jugak ngan zah, selalu cakap ngan babies tu, jangan gaduh2... main sesama... share apa sahaja sesama... besar sesama.... ye....

credit to areej, mom to be... ni ikut konsep blog dialah... jangan marah ye puan areej...

tuanpunyablog: ada perbezaan ke gambar atas ngan bawah ni????

Wednesday, 7 April 2010

ucapan buat kenangan sepanjang hidup

salam...

saja menyimpan kata2 serta doa2 daripada rakan2 pabila aku buat announcement kat FB aku... fuh!!! cam artis lak rasanya... thanks to all....

Koi Zull Phg, Nor Intan Sulaiman, Wan Saupi and 19 others like this.

Asrin Mazlan
jep, zizah pregnant kembar ke?
Yesterday at 12:22pm ·

Ayfa Jamaludin
waw, twins. congrats!
Yesterday at 12:22pm ·

Asrin Mazlan
tahniah la ye...
Yesterday at 12:24pm ·

Awanis Romli
jep... kembar ke?
Yesterday at 12:29pm ·

Azham Ab Aziz
tahniah bro..
Yesterday at 12:30pm ·

Sihan Rahmat
tahniah bro..
Yesterday at 12:53pm ·

Nadia Hanis N Afif
waa..sonoknye dpt twin..(^_^)kak zah n abg jep..tahniah (^_^)
Yesterday at 1:06pm ·

Fyzuel Hassan
hebat.....
Yesterday at 1:13pm ·

Megat Scorpiez
what?twins?alhamdulillah.....congrats abg jep n kak zah.murah rezeki abg jep lepas nie
Yesterday at 1:17pm ·

Shariza Nize
Tahniah Jep n Zah...twin lak tu..best2..
Yesterday at 1:46pm ·

Aida Rahman
jep.. congrats.. best tu twin.. :))
Yesterday at 1:51pm ·

Husni Hassan
tahniah
Yesterday at 1:53pm ·

Mohd Hafiz Dzarfan
wah bestnya dpt kembar.. hehe comel2..
Yesterday at 1:57pm ·

Shafinar Ismail
tahniah jep zah...
Yesterday at 1:58pm ·

Syariza Rahman
best nyerr twin..tahniah jep n zah
Yesterday at 2:02pm ·

Azah Abdullah
betul ke jep....bestnya.......taniah2.....
Yesterday at 2:59pm ·

Mohd Ishak
tahniah2
Yesterday at 3:09pm ·

Zuer Aida
tahniah...bestnya twin..
Yesterday at 3:18pm ·

Azrul Shafihan Hassan Basri
tahniah jep.. aq ada member jep... huhuhuh...
Yesterday at 4:03pm ·

Mahadi Bahari
jep n zah sama2 pakat biaq depa tertanya2 twin ka ??alhamdulillah :))
Yesterday at 4:27pm ·

Mahadi Bahari
genetik dri mana ni jep? belah zah k jep?
Yesterday at 4:29pm ·

Firdaus Hakim Jalaludin
baguih hang jep.. save budget kuar double trus! hehe.. tahniah2!
Yesterday at 4:48pm ·

Halimah Mohamed Noor
waaa tahniah!!!! bestnya....genetik sape la tu??
Yesterday at 5:10pm ·

Kamal Dzulkhairis
waaa...tahniah bang jep...seronot tuu dapat twins..
Yesterday at 5:17pm ·

Miswati Mior Arifin
tahniah tahniah..akhirnya dpt gak kembar cam jiran sebelah umah ek hihi
Yesterday at 5:24pm ·

Zuri Ismail
congrate...
Yesterday at 5:27pm ·

Jafri Zulkepli Hew
iklan sekejap... komen2 akan dijwab kemudian ek... senang, takde banyak sgt notifications... (camlah aku pemes sgt... cet!!!)
Yesterday at 5:33pm ·

Zopickering Wan Ahmed
Alhamdulillah....
Yesterday at 6:28pm ·

Aji Amat
kono ajar ckit camanor nk dapek anak kombar ni jepp...
Yesterday at 6:36pm ·

Zopickering Wan Ahmed
Yelerr.... abg jep, ajar ler, ajar lerrrr...
Yesterday at 6:53pm ·

Izwan Nizal Nize
tahniah Jep
14 hours ago ·

Ieta Hamdan
wah tahniah Jep..kembar lagi tu...
13 hours ago ·

Maziah Yakop
tahniah bang jep..hehehe..
13 hours ago ·

Maje PMas
Mcm padi malinjer... Kembar ke jep?? Awat aku tktau???
13 hours ago ·

Fairuz Zaiyadi
"puji dan syukur pd Ilahi,anugerahnya tiada terhingga.." =)smg beroleh lebih rmai zuriat, yg soleh dan solehah..
13 hours ago ·

Norazura Ahmad
tahniah jep! jg jijah bebaik tau...
12 hours ago ·

Aizi Akabenutakacikmat
tahniah la jep...
12 hours ago ·

شافعي عبدالوهاب
tahniah! genetik import dr UK..hehe
12 hours ago ·

Amnani Ab Rashid
tahnian abg jep..dpt twin...!
12 hours ago ·

Pah Usin
wahhhhhhhhhhh kembar!!!!! nk sorg cik jep!!!
12 hours ago ·

Farah Yahya
tahniah abg jep dan kak zah.. :) semoga semuanya selamat.
12 hours ago ·

Maya Adzlianie
tahniah jep n zah...bestnya dapat kembar...saya dok ngidam dari dulu nk anak kembar tp takde genetik kembar pun, hehehe...pape pun, tahniah...
12 hours ago ·

Meor Saiful
wahhhh kesan sampingan bermain salji ni...hahahha....tahniah tahniah
11 hours ago ·

Humaidi Fadzil
wow kembaq ka? congrats! murahnya rezeki! :-D
11 hours ago ·

Jeffri Jahari
Alhamdulilah...rezeki dari Allah s.w.t....
11 hours ago ·

Muslihah Wook
congrate jepp n zizah...
11 hours ago ·

Ahmad Faizal
tahniah2...jep...
10 hours ago ·

Pg Hashim
Jep...dpt kembar ke...double joy 4 u
9 hours ago ·

Syarifah Hasniza
uish....kembaq sungguh ka jep? Tahniah2.....zah.....cayalah...dah bakal potong aku dah nih....
9 hours ago ·

Nor Hafizah Naidah
tahniah jep...dapat anak kembar plak tu...hehehe...dah sama ngan aku anak 3 la lepas ni...tahinah bebanyak yer...jaga wife tu elok2...
9 hours ago ·

Rozilah Awang Hamat
wah..bahagia...dapat anak kembar ekk..urmmm...
9 hours ago ·

Zaimah Bt Abdullah
alhamdulillah..dah 3 la ..alhamdulillah jep..dapat Phd dapat anak llagi..
7 hours ago ·

Sofiyana Ja'at
tahniah a.jep & k.zah! =)
7 hours ago ·

Bapak Gonjolong
Tahniah ust...
6 hours ago ·

Nurul Wahida Mat Aron
kembar ke abg jep? wah tahniah!..
6 hours ago ·

Wan Saupi
tahniah jep & zah & ilham skali....sukanya dengar...nanti kena beli stroller double la yek? bila la giliran kami pulak...hi hi
5 hours ago ·

Zakiah Bt Hashim
tahniah jep...balik nnt bawa phd n anak kembar lagi..bestnya..:-)
5 hours ago ·

Mohd Asrul Abdullah
wah dapat kembar kew..................bestmya...alhadulliah
4 hours ago ·

Jastini Jamil
congrats jep..
4 hours ago ·

Jafri Zulkepli Hew
kpd mereka yang menyukai status saya dan menyampaikan ucapan tahniah: syukran jazillan 'ala kulli jamiil kalaamukum... saya doakan agar kalian akan memperolehi rejeki yang melimpah ruah serta hidup dalam keberkatan Ilahi...

kepada mereka yang tanya kembar ke: erm... setakat yang scan semalam, mmg nampak 2 babies... satu atas, satu bawah... siap tukar2 org n mesin sonographer lagi tuk kompomkan... perut zah pun sampai sekarang sakitnya, sebab kene tekan banyak kali kan...

kepada mereka yang menyatakan best sungguh dapat kembar: alhamdulillah.... mula2 tu mmg rasa seronok... sampai sakit mulut sebab senyum memanjang... cuma sekarang ni, adakalanya risau jugak, sebab high risk punya pregnancy, bak kata midwife kat sini. harap sahabat2 dapat mendoakan kami semuanya selamat, sebabnya, doa rakan terhadap rakannya yang lain akan diaminkan 10x oleh malaikat... kira doa rakan terhadap rakannya makbullah... :D...

kepada mereka yang bertanya genetik saya atau zah: frankly speaking, bila sonographer tu cakap bakal dapat twins, kami gembira sambil terpinga2... sebabnya, kalangan kami takde yang kembar... samada adik beradik ayah atau mak kami, atau adik beradik kami... kalau ada pun, mak sedara zah, ada lahirkan ank kembar... cumanya, dr kata, tu jauh sangat. tak kira... jadinya, tu semua rejeki Allah dan ketentuan Allah... pernah berharap bila tau zah pregnant, tapi harap memain jek, sebab tau takkan jadi... tup2, bila scan, nampak 2 babies, senyum sampai tak hengat!!!!

rakan2 brunel: maaf sebab tak bagitau awal... sebenarnya, nak tunggu scan, dah kompom ada benda dalam perut, baru kami berhajat nak gtau, tu pun kalau org tanya... abg beib n kak ina yang mula tau ni, dok suh kami buat annoucement... la ni, hajat mereka berdua termakbul... hehehe

kepada mereka yang 'terasa' sedikit dengan status saya ni: maafkan kami... tapi doa kami tetap mengiringi kalian semua, semoga dilimpahkan rahmat dan rejeki yang melimpah ruah... maafkan kami andai status ini membuatkan kalian sedikit terasa...

maklumat tambahan (kot2 ada yang bertanya): kandungan zah sekarang ni berusia 12 minggu. kat cni, hanya minggu ke 12 atau 20 jek tuk scan. tapi since dah kembar, dah kene scan every 2wks... doakan kami semua sahabat2 ku sekelian... jazakumullah 'ala kulli haaliiinnn...
3 hours ago ·

Ronie Khaironnie
wah..alhamdulillah..tahniah ye..
2 hours ago ·

Ronie Khaironnie
huh..wat esei xplainnye..huh2..
2 hours ago ·

Areej Torla
tahniah abg jep n kak zah!!!! sy pon sengeh x hengat dahh ni...so happy for youu :))) moga selamat semuanya ameen.
about an hour ago ·

Jafri Zulkepli Hew
thanks areej... doa gak tuk areej moga selamat semuanya... amiiinnnn... mak buyung gak kan... hehehehe
54 minutes ago ·

tuanpunyablog: banyak benda nak cerita ni...