Friday, 1 February 2013

sembilan minggu yang menggembirakan

assalamualaikum...

baca post sebelum ni, rupa2nya, aku dan zah akan mengalami perkara yang sama kebanyakkan pasangan melaluinya. tapi, bak kata aku kat post bawah ni, kita tetap berbeza walau pengalaman kita hampir sama...


alhamdulillah, walaupun hanya sembilan minggu, tapi tetap bersyukur dengan kurniaanNya... nak cerita sedikit tentang kronologi...

pertengahan bulan 12:
balik daripada Berlin, aku terus membawa zah dan anak2 kembali ke Jitra. walaupun hanya untuk seminggu, tapi bagi aku, seminggu itulah masa2 yang amat berharga untuk aku bersama keluarga... since zah dah terlewat period lebih seminggu, maka, sehari selepas menjejak bumi jitra, aku membeli PT. alhamdulillah, positive. senyum tak hengat... esoknya, terus buat press conference dengan adik beradik...

awal bulan 1:
zah dah terkena dengan simptom2 pembawakan budak. dengan aku2 sekali. cuma kali ni, aku tak demam. kalau dulu, masa ilham dan kembo, aku mesti demam. kali ni pulak, aku cuma rasa loya memanjang. tapi tak penah muntah. isk... rasa nak jolok2 jek tekak ni... selain simptom2 pembawakan budak, zah jugak agak tidak sehat, dengan batuknya,... dengan semputnya... ada sehari tu, dek kerana tak tahan, terpaksa ke wad kecemasan akibat lelah dan badan yang terlalu lemah... aku hanya mampu berdoa dari jauh...

pertengahan bulan 1:
aku bercuti selama seminggu. sementelah hari ahad dan khamis cuti umum, maka amiklah 3 hari terus. nikmatnya bercuti selama seminggu... bersama anak2 dan isteri...

Jumaat pertama dalam tempoh bercuti:
malamnya, kami ke klinik untuk scan. kalau ikut tarikh hari pertama kali terakhir period, usia kandungan adalah 9++ minggu. bajet dalam hati, akan dapat kembar lagi, almaklumlah, kemabukan zah akibat pembawakan budak, hampir sama dengan si kembo... tapi, kalau single pun, aku masih bersyukur, sebabnya, takut jugak kembo ni,... sian dekat zah sebab penat... bila scan, doktor confirm, yang ni mmg single. cumanya, yang tak sedap hati aku, bila Dr estimate based on size masa scan tu, baru 6++ minggu. terkesima sekejap. sebabnya, terlalu jauh beza antara kiraan kami dengan size kandungan tersebut (seperti gambar di atas). kemudian, terdetik dalam hati aku, adakah baby ini tidak membesar dengan sempurna? kalau ikut pembacaan aku (bab2 ni aku mmg suka), dalam minggu ni, kaki tangan akan nampak sedikit. tapi bila dalam scan, hanya nampak seketul. teringat kisah seorang sahabat, yang kandungannya tidak membesar dan akhirnya gugur dengan sendirinya... dan itulah terdetik di fikiran aku sewaktu keluar dari klinik tersebut.

petang selasa:
usai solat asar, zah menunjukkan tompokan darah. aku terkedu... hati dah mula rasa kurang sedap. tapi aku cuba tenangkan zah... insyaAllah, takde apa2... kalau apa2pun berlaku, semuanya yang terbaik yang Allah tentukan. hatiku masih tidak sedap, lalu ku capai Al-Quran, bukak surah alwaqiah dan terus membacanya... alhamdulillah, 2 3 minit usai membacanya, hati terus menjadi tenang... zah juga aku sarankan untuk membaca surah tersebut... malamnya, kami ke klinik untuk scan sekali lagi. Dr di klinik tersebut juga tidak berani mengatakan apa2. apa yang dilihatnya, 'karung' masih kuat. 'isi' karung tersebut aku lihat kosong. erm... dah takde kot. zah siberi cuti sehari untuk berehat.

rabu:
masih lagi bleeding dan adakalanya keluar seperti ketul2 darah. malamnya, aku mengajak zah ke hospital banting. bila di cek, dalam keadaan wajah kesedihan (aku agaklah), Dr menyatakan bahawa zah telah keguguran. bila di scan sekali lagi, masih ada sedikit baki dan zah diminta untuk warded bagi melihat perkembangannya. malamnya, aku pulang ke rumah... dan aku masih tersenyum... senyum... dan tersenyum... sehinggalah sampai ke rumah... sampai ke rumah, baru tersedar... kenapa aku tersenyum jek ni?????

khamis:
zah dihantar ke HBTAR untuk dnc. masih ada sisa yang tidak keluar secara natural. di banting pula kebetulan hari cuti, dan pakar bius sedang bercuti, maka, di hantar ke hospital kelang. sekali lagi naik ambulan, dan sekali lagi aku membawa kereta dari hospital banting ke hospital kelang. mengimbau kenangan dua setahun yang lalu ketika zah dikejarkan ke hospital kelang dan dimasukkan ke ICU disebabkan tidak sedarkan diri kerana athma... dan sepanjang jalan aku masih tersenyum. mungkin sebab kali ni, tidaklah kritikal seperti yang pernah dilalui dulu... selepas dicek, zah dibenarkan keluar tanpa perlu dnc. katanya, sedikit sahaja dan membiarkan ianya keluar secara natural. alhamdulillah...

di FB, terlalu ramai yang concern dengan kami yang mendapat dugaan kecil dari Allah ini. selepas sahaja meng'update' (biasalah, orang perasan retis mmg macam ni, sikit2 update, sikit update, kalau press conference), ramai yang memberikan kata2 semangat dan nasihat agar terus bersabar. sementelah, ramai yang mempuyai pengalaman yang hampir sama. sungguh2 terharu dengan ucapan yang diberikan. sampai di pejabat pun, masih ada orang yang mengucapkan takziah secara bersemuka. aku sangat2 terharu dengan ucapan yang diberikan. sampaikan satu tahap, aku rasakan, bahawa aku tersilap menulis ke... ramai btol yang concern... lebih2 lagi bila terdengar seorang senior dikalangan staf PPSK mengatakan;

"I ingat anak you yang meninggal. rupanya keguguran. 9 BULAN kan???"

AllahuAkbar.... 9 MINGGU jek... mana plak 9 bulan. berkali2 aku cek status aku kat FB, samada aku tulis 9 BULAN atau 9 Minggu, atau 9 TAHUN... risau takut orang salah paham... apapun, aku bersyukur dikurniakan Allah akan sahabat2 yang baik dan perihatin seperti kalian... terharu sungguh...

ada juga yang bertanya,

zah masuk ICU, ko boleh senyum lagi...
zah tak dapat tukar kedah, ko boleh senyum lagi....
kene saman sampai 4kali dalam masa setahun, ko boleh senyum lagi...
zah keguguran, ko boleh senyum lagi...

Jawapan aku;

aku senyum sebab aku yakin, semuanya ada hikmah yang kadang2 Allah tunjuk terus depan aku sebaik sahaja peristiwa itu berlaku...

tuanpunyablog: sekurang2nya, aku dah ada anak 3, bukannya takde anak... bayangkan orang yang nak anak bertahun2, mengandung, tetiba gugur, kembar pulak tu, lagi besar dugaannya... apalah sangat dengan kami... jadi, atas alasan apa untuk kami bersedih... kan?????? takpe, leh cuba lagi...

3 comments:

Rapunzeel Cikilolo said...

mula-mula baca entri ni senyum dah saya.

bila bace sampai habis, sedey pulak.

takziah, semoga ada rezeki di masa lain.

:(

Jepri Zulkepli said...

cik rapunzel: thanks for your concern and du'a... takpe, ujian kecil jek ni... doa yang sama jugak buat saudari... :)

Anonymous said...

tuanpunyablog: sekurang2nya, aku dah ada anak 3, bukannya takde anak... bayangkan orang yang nak anak bertahun2, mengandung, tetiba gugur, kembar pulak tu, lagi besar dugaannya... apalah sangat dengan kami... jadi, atas alasan apa untuk kami bersedih... kan?????? takpe, leh cuba lagi...

p/s - Saya adalah insan yang Puan sebutkan di atas. Bersabar dan banyakkan berdoa selalu. InshaAllah. Looking forward untuk mengandung lagi, InshaALLAH,dugaan memang besar dan saya mengandung kembar. Insha Allah ada pelangi di hujan hari..Saya ingin mengandung untuk zuruat buat saya dan suami.